Niekedy vám nadávky pomôžu uľaviť si.pexels
StoryEditor

Že vulgarizmy nepatria do slovníka slušných ľudí? Omyl. Pomôžu vám ľahšie zvládať bolesť, ba dokonca sú aj prejavom vyššieho intelektu

11.01.2023, 15:00
Životný štýl

Patria nadávky do vášho bežného slovníka, alebo ste skôr ten typ, ktorý považuje používanie vulgarizmov za prejav neslušného správania? Ruku na srdce, asi každému v niektorých situáciách rupnú nervy a práve poriadne šťavnatá nadávka dá tomu čo a ako sa cíti ten správny náboj. A aj napriek tomu, že používanie nadávok napríklad v práci či v spoločnosti nie je úplne na mieste, v súkromí sa mu striktne vyhýbať nemusíte.

Je samozrejme nevyhnutné správne vyhodnotiť, kedy si na jazyk nemusíte dávať sto percentný pozor. Nadávky sú totiž bežnou súčasťou života.

Vedia kedy áno

Údajne práve ľudia, ktorí sa nadávkam nevyhýbajú vedia presne vyhodnotiť, kedy a v ktorej spoločnosti sa môžu natoľko uvoľniť, aby svoj slovník nekontrolovali. Zväčša sú to empatickí ľudia, ktorí sa v spoločnosti cítia uvoľnene, no aj napriek tomu isté hranice nikdy neprekročia.

Úprimnosť nadovšetko

Niektoré štúdie dokonca hovoria o tom, že ľudia, ktorí nadávajú sú oveľa úprimnejší ako tí, ktorí v slovníku žiadne vulgarizmy nemajú. Je to jednoduché. Ak sú vaše prejavy autentické a obsahujú vulgarizmy, vaše okolie rýchlo nadobudne pocit, že sa na nič nehráte a že ste za každých okolností sami sebou. Zároveň ich to povzbudzuje k tomu, aby sa aj oni cítili uvoľnene, prirodzene a aby sa nebáli zvoliť práve takú rétoriku, aká im je vlastná.

Do...

Nadávky vám pomôžu uľaviť si od hnevu aj od bolesti. Len si predstavte, ako dobre vám padne, keď si počas zakopnutia či rozbitia obľúbenej šálky poriadne zanadávate. Aj bolesť či hnev na seba samého sa hneď lepšie zvládne. Podľa výskumov to však neplatí vždy. Ľuďom, ktorí majú vulgarizmy v slovníku príliš často, tento slovník v prípade bolesti veľmi nepomôže.

Kedy sú nadávky na mieste?

Slovník plný nadávok určite nie je na mieste v každej situácií a už vôbec nie v hocijakej spoločnosti. Ak vo vete použijete viac nadávok ako bežných slov, zamyslite sa nad sebou a snažte sa svoj slovník obohatiť o trošku, povedzme slušnejšie slová. Používanie vulgarizmov je totiž často spájané aj s negativizmom a to vaše okolie môže obťažovať. Ak však nadávku použije v už spomenutých situáciách, je to jeden z tých bezpečnejších a najmenej škodlivých spôsobov, ako sa trošku vyventilovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:35