Skúsite vydržať mesiac bez živočíšnych produktov?dreamstime
StoryEditor

Veganuár je za dverami. Ako prospeje mesiac bez živočíšnej stravy vášmu telu a planéte?

29.12.2022, 10:00
Životný štýl

Už o pár dní začína nový rok. A najmä jeho začiatok je spojený s rôznymi predsavzatiami, ktoré si ľudia dávajú. Medzi najčastejšie patrí samozrejme zmena životosprávy, chudnutie a tiež ambície začať sa viac hýbať či cvičiť. Jednou z výziev, ktorá bola zavedená už v roku 2014 je, aby si ľudia na celom svete počas januára odopreli nielen mäso, ale aj ostatné živočíšne produkty.

Takáto zmena jedálnička aspoň počas jedného mesiaca v roku dokáže pomôcť nielen vášmu telu, tráveniu, ale v neposlednom rade aj planéte. A to je hlavný zámer tejto celosvetovej výzvy. Veganuár je čím ďalej tým viac obľúbený a každoročne sa ho zúčastňujú státisíce ľudí.

Januárový reštart

Ak ste si predsavzali, že sa budete počas roka zdravšie stravovať, práve január a vylúčenie živočíšnej stravy môže byť pre vás ideálnym štartom. Ak sa zároveň vzdáte na tento mesiac alkoholu a budete mať aj „suchý január“, vaše telo sa vám poďakuje a bude to pre vás ideálny reštart do nového roku. Odmenou vám bude okrem lepšieho trávenia či krajšej pleti aj strata pár kilogramov. A to sa po sviatkoch plných dobrôt určite oplatí.

Vegánska strava

Ak máte strach, že vegánske stravovanie je príliš náročné a komplikované, tak vedzte, že jednoduché to síce nebude, ale nie je to ani nič, čo by ste bez problémov nezvládli. Mesiac nie je taká dlhá doba a nakoniec zistíte, že strava obohatená o množstvo ovocia, zeleniny a tiež strukovín a zdravých obilnín vám nielenže bude chutiť, ale budete sa vďaka nej cítiť fantasticky. Hoci má vegánska strava stále veľa odporcov, ktorí tvrdia, že je pre organizmus nedostatočná, opak je pravdou. Samozrejme, je nutné, aby bola vyvážená a aby v nej boli zastúpené všetky potrebné živiny ako minerály, vitamíny, bielkoviny, sacharidy či tuky. Dnes už rôzne alternatívy k živočíšnym produktom nájdete aj v bežných obchodných reťazcoch.

Vegánstvom proti ochoreniam

Ak zo svojho jedálnička vylúčite mäso, syry či jogurty aspoň čiastočne a nahradíte ich rastlinnou stravou, môžete vďaka tomu predchádzať dokonca rôznym ochoreniam. Niektoré štúdie hovoria o tom, že rastlinná strava prospieva zdraviu srdca a dokonca dokáže bojovať aj proti rôznym civilizačným ochoreniam. Niektoré druhy rakoviny, ako aj diabetes či zníženie cholesterolu v krvi, aj s tým si strava bohatá na rastlinné produkty dokáže poradiť.

Vegánstvom k záchrane životného prostredia

To, že žijeme na ekologický dlh je alarmujúca situácia. Všemožne sa snažíme o zníženie uhlíkovej stopy a jedným so spôsobov, ako to dosiahnuť je napríklad aj eliminovanie konzumácie živočíšnych produktov. Najmä, ak sa do vegánskeho januára zapoja ľudia, ktorí konzumujú mäso denno denne prispejú k značnému zníženiu spomínanej uhlíkovej stopy. Dlhodobé vegánstvo dokáže dokonca pomôcť planéte oveľa viac, ako napríklad to, že obmedzíte svoje jazdy autom či letecké dovolenky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:18