Matcha čaj je zdroj energie, ktorej by ste mali dať zelenú.pexels
StoryEditor

Matcha čaj, alebo káva? Jeden z týchto nápojov vám dodá viac energie, ako ten druhý

24.12.2022, 10:00
Životný štýl

Kávičkové seansy sú niekedy viac návykové ako káva samotná. Rituál s pitím rannej kávy, či poobedná šálka espressa s kolegami po dobrom obede sú jednoducho nenahraditeľné. No ako s ničím, ani s kávou by ste to nemali preháňať. Alebo kávu nepijete a hľadáte spôsob, ako takýto rituál dopriať aj sama sebe? Potom dávame do pozornosti Matcha čaj.

Pokiaľ nemáte v otázke kofeínových nápojov jasné preferencie, máme tu pre vás porovnanie týchto dvoch obľúbených mokov. Možno práve vďaka tomu zistíte, ktorý z nich dvoch bude vedieť viac naplniť vaše potreby.

Káva 

Účinky aj chuť kávy netreba nijako zvlášť predstavovať. A zarytých kávičkárov len ťažko presvedčíme, aby prípadne vyskúšali aj niečo iné. V niektorých prípadoch však ťahá káva v súboji s matcha čajom za kratší koniec. Veď posúďte sami.

 

Dávka kofeínu

Mysleli ste si, že v množstve kofeínu je káva neprekonateľná? To ste zrejme netušili, že kým spomínaný lahodný hnedý nápoj obsahuje na 1gram 10 - 12mg povzbudivého kofeínu, Matcha ho na rovnaké množstvo obsahuje až 18,9 - 44,4 mg. 

Rýchla energia

Ak však potrebujete vzpruhu hneď, siahnite radšej po káve. Už do desiatich minút budete cítiť účinky kávy na vlastnom tele. Nástup účinkov Matcha čaju prichádza až po tridsiatich minútach. 

Rýchlo, alebo pomaly

Pokiaľ si však kladiete otázku ohľadom uvoľňovania samotného kofeínu, je nevyhnutné podotknúť, že energia z kávy príde síce pomerne rýchlo, ale aj rýchlo odíde, keďže kofeín z nej sa uvoľní naraz a po dvoch hodinách začne klesať. Nevýhodou však je, že klesanie je pomerne rýchle, čiže aj ďalší útlm budete pociťovať skôr, ako by ste chceli. Matcha naopak uvoľňuje kofeín postupne, čiže nedochádza ani k rýchlemu nástupu ani poklesu energie. Účinkuje zhruba 4 - 6 hodín a to už stojí za zváženie si tento nápoj sem tam naservírovať. 

Čo na (to) zdravie? 

Káve sa jednoznačne pripisujú dobré body v boji s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Pozitívne vplýva na zdravie srdca, avšak netreba zabúdať na to, že aj v tomto prípade by ste sa mali držať striedmosti. Tri šálky denne vám musia bohato stačiť. Káva je tiež skvelý antioxidant, no to sa dá rovnako povedať aj o Matcha čaji. Je bohatý na vzácne antioxidanty - katechiny. Tých obsahuje dokonca niekoľko násobne viac, ako iné zelené čaje. Katechiny pomôžu pri znižovaní cholesterolu a tiež krvného tlaku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 03:22