Spravte si koncoročnú inventúru.
StoryEditor

Veľká koncoročná inventúra vašich schopností!

16.12.2022, 09:58
Životný štýl

Viete, čo vám nejde, a dokážete to aj využiť? Je čas, aby ste prestali zahadzovať svoj talent alebo, naopak, aby ste sa prestali snažiť o niečo, na čo prosto nemáte bunky.

Hovorí sa, že každý má na niečo talent, len treba hľadať. Kto to nestihne v mladosti, v pracovnom živote ľahko stratí prehľad o tom, čo vie, čo nevie, čo sa chce a čo sa dokáže naučiť. Tieto Vianoce sa na chvíľu zastavte a urobte si inventúru vo svojich kompetenciách. Je možné, že sa na seba začnete pozerať trochu inak. Praktický sprievodca toho, čo potrebuje vedieť moderná žena, aby sa mohla v práci posunúť tam, kam chce. Berte do ruky papier, pero a plňte kolónky „viem“ a „chcem sa naučiť“.

Kde začať?

Začnite tým, čo viete, že neviete. Áno, znie to trochu pesimisticky, ale múdrosti koučov zo zahraničnej literatúry znejú, že začiatkom zlepšenia je priznanie si nevedomosti. Ako na ne prídete? Jednoducho. Stačí si dať ruku na srdce a urobiť to, čo psychológovia neradia. Porovnávať sa s kolegami. V čom si najčastejšie neviete poradiť sama? K čomu ich voláte najčastejšie? Je to pomoc s angličtinou, s funkcionalitou excelovskej tabuľky alebo k rozhodovaniu sa, či sa im plagát, grafika viac páči v červenej alebo magentovej? Ak viete, v čom sa cítite v dennej pracovnej rutine slabšia, máte odpoveď na otázku, kde začať.

Máte životopis?

Ak áno a navyše je v bode „pracovné skúsenosti/zamestnanie“ firma, v ktorej ešte stále pracujete, gratulujeme. Ak sedí aj pracovná pozícia a počas vývoja kariéry ste ju aktualizovali, máte ďalší bod. Ak máte svoj profil na LinkedIn, výborne. Na rade je cvičenie. Dajte si do vyhľadávača (ideálne v angličtine) skratku CV alebo Resumé s názvom vašej práce, napríklad „CV journalist“, kliknite na zobrazenie obrázkov a porovnajte svoj životopis s grafikami moderných cévéčok. Približujú sa? Výborne. Nie? Tak šup­šup, ten váš vylepšiť. Ak viete nájsť na internete vhodné vzory a pracovať s nimi, skvelé. Ak potrebujete pomoc, dostanete sa ku kameňu úrazu takmer každej profesie. Technológie, appky a dizajn idú dopredu tempom, za ktorým je ľahké zaostávať.

Technické zručnosti

Nik vám presne nepovie, čo všetko by ste mali ovládať. Musíte na to prísť sama. Ak vaša kolegyňa robí rovnakú prácu rýchlejšie ako vy, asi je jej tajomstvom technologický pomocník, s ktorého nástrojmi sa skamarátila. Technologickou zručnosťou sa dá rozumieť všetko, čo nám môže pomôcť časť pracovných povinností odľahčiť tak, že budete mať čas na tie, ktoré si vyžadujú vašu sústredenú myseľ. Napríklad asi 50 funkcií Excelu či rôzne appky alebo online nástroje. Sledujte pozorne, čo je dostupné, naučte sa to. V žiadnom veku sa nebojte noviniek. Pýtajte sa mladších, uvidíte, nie je to zložité, veľa nástrojov funguje intuitívne. Pamätajte si, že na trhu sú preto, aby vám život uľahčili, nie komplikovali. Nebojte sa ich používať, majú vždy funkciu krok späť. A ešte – ak máte v životopise niečo, čo vyšlo z módy, preč s tým. A, naopak, ak tam svieti nástroj, s ktorým ste už dlhšie nepracovali, zamyslite sa, či by vám poslúžilo, ak by ste si oprášili svoje poznatky o jeho ovládaní.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:11