Spravte si koncoročnú inventúru.
StoryEditor

Veľká koncoročná inventúra vašich schopností!

16.12.2022, 09:58
Životný štýl

Viete, čo vám nejde, a dokážete to aj využiť? Je čas, aby ste prestali zahadzovať svoj talent alebo, naopak, aby ste sa prestali snažiť o niečo, na čo prosto nemáte bunky.

Jazyky sú drina a obrovské plus

Som ekonómka, pracujem so slovenskou legislatívou, na angličtinu nemám čas, veď tie zákony sa tak rýchlo menia. Takýmito argumentmi nikoho neoblafnete. Ak vie po anglicky či nemecky predavačka, poteší nielen turistu, ale aj šéfov, ktorí túto znalosť ocenia (o to viac, ak jazyky patria k ich slabým stránkam). Manuály o tom, ako vybrať tovar do vitrín, majú niektoré nadnárodné firmy v pôvodných jazykoch. Zamestnanci často dostanú možnosť vzdelávania sa a k „speakovaniu“ či rechovaniu“ sú motivovaní. Využite to. Dnešné možnosti sú úžasné. Ak vám zamestnávateľ nič neponúka, skúste to samy. Na YouTube nájdete videá rôznej náročnosti aj cvičenia. Majte na zreteli, že angličtina je dnes minimum. Kariérne úspešné ženy rozprávajú alebo minimálne čítajú vo viacerých jazykoch. S rozvojom jazyka si rozširujete aj obzory, možnosti uplatnenia a tiež rozvíjate svoje myslenie.

Líderka alebo tímová hráčka?

Viete, že sa to nevylučuje? Všetky manuály o tom, ako sa stať dobrým manažérom, hovoria to isté. Ak chcete byť úspešným lídrom, musíte sa stať v prvom rade dobrým tímovým hráčom. Prečo? Lebo pre „svojich ľudí“ budete príkladom a povzbudíte ich, aby sa tiež stali tímovými hráčmi. Rivalita medzi kolegami je dobrá vec, ale len dovtedy, ak si vedia kryť chrbát a zastúpiť sa. Nie každý vie všetko, ale každý vie niečo. Byť efektívnym lídrom tímu znamená aj vytvorenie si rešpektu. Ideálne prirodzene tak, že ukážete svoje kompetencie bez toho, aby ste sa povyšovali. Vhodne zvolený humor či pochvaly smerom ku kolegom majú tiež svoj účinok. Výborným nástrojom, ako v sebe prebudiť tento druh kompetencií, sú okrem kurzov aj životopisy úspešných. Iste je niekto taký aj vo vašom fachu.

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:56