Vianočné darčeky nemusia byť len materiálne. Darujte pod stromček zážitky.pexels
StoryEditor

Vianoce môžu byť aj udržateľné. 7 tipov na darčeky, ktoré nie sú ekologickou pohromou

15.12.2022, 15:00
Životný štýl

Eko aktivisti majú hlavy v smútku pri pohľade na množstvo ľudí, bezhlavo nakupujúcich, častokrát aj nezmysly, v obchodných centrách. Darčeky k Vianocami neodmysliteľne patria. No darčekom nemusí byť vždy len niečo materiálne. Sú aj ekologickejšie alternatívy, vďaka ktorým nebude o pár mesiacov na planéte množstvo odpadu, vytvoreného najmä počas Vianoc.

Vianoce v znamení cestovania

Tu sa samozrejme dá polemizovať o tom, či cestovanie je, alebo nie je viac ekologické, ako materiálne dary, no je to spôsob, ako sa vyhnúť zbytočnostiam a darovať si tak spoločný čas, zážitok a spoznávanie novej krajiny a jej kultúry. Čo tak si nájsť si tento rok pod stromčekom letnú dovolenku?

Vianoce v znamení vlastnoručne vyrobených darčekov

Nedávno sme písali o hand – made vianočných darčekoch. Aj to je cesta k udržateľnejším Vianociam a darčekom. Myslíte pre to na tieto sviatky už počas leta a odložte si pár zaváranín, džemov či zmesi sušených byliniek bokom pre svojich priateľov a rodinu. Pokojne stavte aj na krabičku vianočných koláčikov. Odložte im z tých, ktoré budete piecť sami pre seba. Stačí pekná krabička s malou dekoráciou a máte krásny darček za pár minút. Rovnako iste potešíte aj vaječným likérom. Najmä, ak im minulé Vianoce chutil počas návštevy u vás.

image

Vaječný likér pokojne použite ako hand - made darček.

pexels

Balenie darčekov

Aj v balení samotných darov môžete byť ekologickí. Ak ste na to mysleli už pred rokom a odložili ste si papier na tento rok, máte pochvalu. Ak nie, použite staré noviny či darčekové tašky, ktoré sa u vás iste za uplynulé roky nazhromaždili.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:29