Vianočné darčeky nemusia byť len materiálne. Darujte pod stromček zážitky.pexels
StoryEditor

Vianoce môžu byť aj udržateľné. 7 tipov na darčeky, ktoré nie sú ekologickou pohromou

15.12.2022, 15:00
Životný štýl

Eko aktivisti majú hlavy v smútku pri pohľade na množstvo ľudí, bezhlavo nakupujúcich, častokrát aj nezmysly, v obchodných centrách. Darčeky k Vianocami neodmysliteľne patria. No darčekom nemusí byť vždy len niečo materiálne. Sú aj ekologickejšie alternatívy, vďaka ktorým nebude o pár mesiacov na planéte množstvo odpadu, vytvoreného najmä počas Vianoc.

Keď budete vymýšľať pre svojich najbližších darčeky, myslíte teda na to, aby to, čo im darujete aj naplno využili. Isto ani oni sami netúžia po ďalšej zbytočnosti, ktorá im bude stáť v skrini a časom ju vyhodia.

Vianoce v znamení kultúry

Nie je nič krajšie, ako darovať na Vianoce spoločný čas. Ten môžete tráviť hneď niekoľkými spôsobmi. Či už je to lístok do divadla, kina, alebo na dlho očakávaný koncert. Vášmu blízkemu na sto percent vyčarí úsmev na tvári. Sami zvážte, či si tento čas užijete spolu, alebo necháte na obdarovanom, koho so sebou na takúto aktivitu zoberie.

Vianoce v znamení vzdelávania

Ani vzdelávacie poukazy nie sú na zahodenie. Ocenia ich najmä tí, ktorí majú chuť vo svojom živote neustále napredovať, vzdelávať sa či naučiť sa niečo nové. Poukaz môže byť napríklad do jazykovej školy, alebo na rôzne iné kurzy, ktoré by mohli dotyčného potešiť. Má vaša kamarátka rada varenie? Potom škola varenia bude ako šitá práve pre ňu.

Vianoce v znamení kreativity

Pri kurzoch ešte chvíľu zostaneme. Pre všetky kreatívne duše sú tu kurzy maľovania, výroby keramiky či workshopy na ktorých sa môžete naučiť vytvoriť si svoj vlastný, originálny šperk. Niektoré kurzy dokonca môžete absolvovať aj online, takže pokojne môžete darovať takýto darček aj niekomu, kto je na opačnom konci republiky.

Vianoce v znamení recyklovania

Recyklujte. Ak máte s priateľmi rovnaké ekologické nastavenie, tak potom sa vzájomne dohodnite, že si napríklad darujete niečo z toho, čo vám už až takú radosť nerobí. A možno robí, no keď viete, ako veľmi sa váš vlnený sveter páči vašej kámoške, čo viac pre ňu môžete urobiť, ako jej ho darovať. Samozrejme, dbajte na to, aby ste ďalej neposúvali obnosené či inak znehodnotené veci.

image

Dbajte na ekológiu aj pri balení darčekov.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:38