Blízkych si môžete uctiť rôznymi druhmi kvetov. Pozrite sa, čo symbolizujú.dreamstime
StoryEditor

Ruža značí vďačnosť, Chryzantéma sústrasť: Magickú silu kvetov môžete využiť aj na Dušičky, ktorý druh zvolíte vy?

03.11.2022, 19:00
Životný štýl

Prvého novembra sa tisícky ľudí vyberie na cintorín, aby si uctili zosnulých. Zapália im sviečku, prinesú spomienkový veniec alebo kvety. Práve ich výber by ste rozhodne nemali podceňovať, pretože v sebe ukrývajú magickú silu. Pozrite sa, čo budú symbolizovať jednotlivé druhy kvetov, ktoré prinesiete na hrob svojho blízkeho.

Dušičkové obdobie je pre väčšinu z vás tak trochu tajomné, no zároveň prináša možnosť nájsť si aspoň raz v roku čas na uctenie zosnulých. Práve v tomto období si môžete spomenúť na blízkych, s ktorými ste prežili pekné chvíle. Aby ste si uctili ich pamiatku, zažnite im sviečky, na ich hrob prineste veniec alebo kvety. Vedeli ste o tom, že práve výber kvetu môžu vášmu blízkemu odovzdať odkaz? Totiž, niektoré druhy kvetov v sebe ukrývajú magickú silu. Pozrite sa, aká je ich symbolika.

Ruža

V obchodoch môžete nájsť ruže v rôznych tvaroch či farbách, a preto sa nieto čomu čudovať, že vo všeobecnosti patria k jedným z najobľúbenejších kvetov. Vedeli ste však, že každý odtieň ruže má iný význam? Napríklad broskyňová je znakom úprimnosti, bledoružová symbolizuje vďačnosť, žltá priateľstvo a podporu. Siahnuť však môžete aj po jednoduchej bielej, ktorá značí čistotu.

Ľalia

Rovnako ako ruža, tak aj ľalia patrí k jedným z najobľúbenejších smútočných kvetov. Síce vás môže odradiť jej prenikavá vôňa, nemusíte sa jej vzdávať, pretože v obchodoch nájdete aj menej aromatické druhy. Ak svojmu blízkemu prinesiete na hrob ľaliu, bude to preňho symbolizovať čistotu, obnovu a znovuzrodenie. Práve z toho dôvodu sa často nachádza na hroboch ľudí, ktorí zomreli mladí.

Chryzantéma

K Dušičkám nepochybne patrí aj chryzantéma, ktorá sa nazýva aj zlatý kvet. V mnohých kútoch sveta vrátane Slovenska je kvetom smrti a aj preto je súčasťou smútočných kytíc. Chryzantémou môžete blízkemu a rodine odovzdať posolstvo sústrasti.

image

Na hrob môžete priniesť ruže, ľalie či chryzantémy.

dreamstime

Karafiát

Ideálnym pohrebným kvetom je aj karafiát, ktorý bol obľúbený už v staroveku. Na jednej strane je symbolom pevnej lásky a manželstva, no na druhej sa treba pozrieť aj na jeho latinský význam názvu. „Incarnation“ doslovne znamená vtelenie Boha, a preto symbolizuje aj znovuzrodenie človeka na zemi.

Gladiola

Tento dlhý kvet je symbolom sily a silného charakteru. Jeho tmavá fialová verzia značí smútok z neprítomnosti milovaného a biela je znakom súcitu. Ak ho prinesiete na hrob svojho blízkeho, pripomenie mu, že aj napriek jeho strate zostávate stále silní a spomienka naň zostáva večná.

Hyacint

Modrofialový hyacint je znakom ľútosti a smútku, a preto ho mnohí ľudia kladú na hrob v deň pohrebu svojich zosnulých. Niekedy je predsa lepšie nechať hovoriť kvety namiesto upokojujúcich fráz.

Nezábudka

Už u názvu tohto kvetu je zrejmé, že je na cintorínoch veľmi obľúbený. Nezábudka vyjadruje jednoduché, no dôležité posolstvo, a je najkrajším symbolom spomienky a lásky k zosnulému.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 23:50