Nízke sebavedomie? Nemusí to tak byť navždy.pexels
StoryEditor

Máte nízke sebavedomie? Vďaka týmto radám nebudete už nikdy bojovať s týmto problémom

23.08.2023, 12:00
Životný štýl

Príliš sebavedomí ľudia nemusia každému úplne imponovať. Na druhej strane, ani ľudia, ktorí majú sebavedomie veľmi nízke, to nemajú jednoduché. Nízke sebavedomie má vplyv na ich sebaprezentáciu, ale tiež na vzťahy a to, ako sa v rôznych životných situáciach cítia. Táto osobnostná črta však rozhodne nie je nemenná. Práve naopak. Určitými krokmi si viete sebavedomie zvýšiť a nebude to vôbec náročné.

Práca na sebe a svojich nedostatkoch je základným kľúčom k napredovaniu. Pokiaľ cítite, že vaše nízke sebavedomie má negatívny vplyv na viacerých životných frontoch, potom je na čase to zmeniť.

Trénujte asertivitu

Ľudia, ktorí nemajú príliš veľké sebavedomie, nemajú ani guráž povedať niekomu nie. Majú tiež problém postaviť sa za svoj názor a rázne odmietnuť to, ak sa s niečim nestotožňujú. Chce to tréning. Povedať nie majú problém aj ľudia s priemerným a aj vyšším sebavedomím, verte nám. V každom prípade by práve tréning asertivity mal byť na začiatku cesty za vašou vnútornou transformáciou a vyšším sebavedomím. Nebojte sa nepríjemných reakcií. Samozrejme, že sa stretnete s ľuďmi, ktorí budú vaše nie brať možno osobne, alebo ho budú považovať za istý prejav vzdoru. Vy však nesmiete poľaviť a aj napriek nepríjemný pocitom si musíte stáť za rozhodnutím. Určite teraz nehovorte nie apriori na všetko a nezabudnite, že aj odmietnuť môžete slušne. A to už sa na vás naozaj nikto hnevať nemôže.

Stop sebakritike

Mať v sebe pokoru a sebareflexiu je skvelé. Dokonca vás to, že viete o svojich nedostatok, môže v mnohých prípadoch aj posunúť ďalej. Byť však k sebe prehnane kritickí nie je úplne na mieste. Je to tiež jeden zo signálov, že s vašim sebavedomím to nebude práve ružové. Skôr, než začnete upozorňovať na svoje chyby a nedostatky, sa zamyslite nad tým, čo viete a v čom ste dobrá. Určite toho nebude málo. A nezabudnite, že mýliť sa, je ľudské. Ak urobíte chybu, priznajte si ju, no berte ju skôr ako ponaučenie, než nástroj na to, aby ste si opäť sama pred sebou potvrdili svoju neschopnosť.

Musíte sa cítiť dobre

Ak sa sama sebe nepáčite, jednoznačne sa to odzrkadlí aj na vašom sebavedomí. Urobte niečo pre seba. Zmeňte účes, choďte na kurz líčenia, kde vám ukážu malé triky, ako sa upraviť. Zacvičte si, servírujte si pestrú, zdravú stravu. A nezabudnite ani na váš vnútorný svet. Prihláste sa na kurz španielčiny, alebo čohokoľvek, čo vás dokáže posunúť a vďaka čomu si buď dokážete vybudovať zdravé sebavedomie, alebo ho opäť nadobudnúť. Vďaka malým krôčikom o nejaký čas uvidíte veľké zmeny.

image

Naučte sa hovoriť nie. Aj to je cesta k vyššiemu sebavedomiu.

pexels

Viac nedokonalosti do života

Ak ste človekom, ktorí bazíruje na tom, aby všetko bolo dokonalé a perfektné, potom aj toto môže byť príčinou vášho malého sebavedomia. Nedá sa vždy všetko robiť na 100%. A váš perfekcionizmus vám častokrát zrejme nedovolí tešiť sa aj z menších úspechov, pretože vy chcete buď všetko, alebo nič. Zmeňte to. Nebuďte na seba taká prísna. Zodpovedný prístup a pracovitosť sú rozhodne na mieste, no nič sa nestane ak nestihnete prezentáciu odovzdať s dvojdňovým predstihom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:40