Vďaka mindfulness eliminujete aj hádky vo vzťahu.pexels
StoryEditor

Vďaka mindfulness si zlepšíte vzťahy: Naučte sa techniku prítomného okamihu

21.09.2022, 18:00
Vzťahy

Žiarlivosť, naštrbená dôvera, prílišné vŕtanie sa v minulosti a analyzovanie budúcnosti. Aj tieto faktory dokážu ovplyvňovať vzťahy. Prispievajú k hádkam, najmä ak sa neustále zvyknete vracať k starým, zdanlivo už dávno zabudnutým veciam. Práve mindfulness vás dovedie k tomu žiť pre prítomný okamih. Nezaoberať sa zbytočnými hypotézami, čo by bolo keby. Vďaka tejto technike získate späť nielen svoj vnútorný pokoj, ale tiež pocit oveľa väčšej stability vo vzťahu.

Niekedy je veľmi náročné nerozmýšľať. No žiť tu a teraz vám prinesie pokoj, zbaví vás stresu, ale tiež vás naučí oveľa ľahšie zvládať negatívne emócie.

Tu a teraz

Vďaka mindfulness budete u seba vedome rozvíjať uvedomovanie si sily prítomnej chvíle. Či už bude vo vás vyvolávať pozitívne alebo negatívne emócie, je nevyhnutné naučiť sa ich prijať. So súcitom a bez zbytočného odsudzovania či posudzovania. Táto technika je nápomocná najmä ľuďom, ktorí majú neustále tendencie obzerať sa do minulosti. Čo mohli urobiť inak, prečo reagovali tak a nie úplne naopak. Skrátka, dokážu sa mesiace až roky utápať v týchto myšlienkach. A to isté platí aj v prípade budúcnosti. Neustále hypotézy a strachy im natoľko zaplnia myseľ, že už žijú viac pre to, čo bude, než pre prítomnosť. Práve technika mindfulness vám bude nápomocná a udrží vás v prítomnosti. V okamihu, ktorý treba prežiť naplno so všetkým, čo so sebou prináša. To, že si naplno budete niektoré skutočnosti uvedomovať, vám uľahčí život a pomôže aj vo vzťahoch. A to nielen tých partnerských, ale rovnako priateľských a rodinných. Pretože, čo si budeme hovoriť, práca na dobrých a najmä funkčných vzťahoch je dlhodobý proces. No vzťahy, ktoré sú založené na vedomom vnímaní, sú oveľa viac otvorené. Dokonca v nich nájdete oveľa väčšie pochopenie, súcit, ale tiež trpezlivosť, ktorá nám často chýba.

Nápomocné techniky

Každý z nás má iné potreby, iné názory ba dokonca aj nároky na partnera. Neexistuje teda žiadna všeobecná rada, aby váš vzťah fungoval. No sú techniky mindfulness, vďaka ktorým dokážete nielen zlepšiť, ale aj upevniť váš vzťah. Je to však denno denná práca s mysľou, telom a so sebou samým.

Dýchajte

Tak ako niektoré meditačné techniky, aj mindfulness využíva správne dýchanie na upokojenie mysle, vďaka čomu budete lepšie sústredení na to, čo sa práve teraz okolo vás deje. Správne a hlboké dýchanie vám pomôže aj v prípade, že sa s partnerom hádate, alebo máte nepríjemnú výmenu názorov. Vďaka hlbokému dýchaniu sa upokojíte, dostanete svoje emócie pod kontrolu a aj konverzácia sa bude zrazu uberať úplne iným smerom.

Vzájomný priestor

Asi nám dáte za pravdu, že tráviť s milovanou osobou príliš veľa času je niekedy na škodu. Samozrejme, že v prvých týždňoch či mesiacoch, keď vaša láska prepukne, netúžite po ničom inom, len po vzájomnej blízkosti, no ak si doprajete čas aj osamote, uvidíte, že to vám obom len prospeje. Budete si vzácni a navyše, zážitky, ktoré váš partner zažije aj s niekým iným, môžu pozitívne ovplyvniť aj váš vzťah.

Bez rušivých elementov

S najväčšou pravdepodobnosťou ste sa už neraz pristihli pri tom, že počas rozhovoru s partnerom si súčasne pozeráte Instagram alebo hľadáte nové šaty či odpisujete kamarátke, ktorá vám práve napísala. Dohodnite sa s partnerom, že si vyhradíte čas výlučne len pre vás. Bez mobilov, televízie či počítačov. Venujte si vzájomnú chvíľku na rozhovor a počas neho sa sústreďte len jeden na druhého. Vnímajte, čo vám vaša partner hovorí, vypočujte ho. Ak žiada radu, raďte. Ak však chce len vypočuť, tak počúvajte. Mindfulness je aj o pozornosti. Tak ju opačnej strane doprajte. Aj v podobe, že sa o neho budete zaujímať. Pýtať sa ho na názor, na pocity, na to aký mal deň a či ho niečo netrápi, alebo naopak, čo mu robí radosť.

Vďačnosť

Stále máme nejaké nároky. Nejaké nesplnené sny za ktorými sa ženieme. Chcem stále viac. Čo tak sa na chvíľu zastaviť a poďakovať za to, čo už máme? Je to jedna z najdôležitejších techník mindfulness. To isté platí aj vo vzťahu. Poďakujte vášmu partnerovi, že ho máte, oceňte jeho dobré vlastnosti a to, čo si na ňom najviac vážite. Uvidíte, že aj napriek zdanlivým maličkostiam si vzťah vďaka tomu upevníte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 13:23