Výlet na Moravu možno absolvovať i na dvoch kolesách.Dreamstime
StoryEditor

Cyklovýlet na Moravu? Jeseň je to ideálny čas a zabavia sa aj deti

09.10.2022, 18:00
Životný štýl

Prejazd popri krásnej prírode, návšteva viníc a spoznávanie pohostinných domácich. Aj to so sebou nesie výlet na Moravu, ktorý možno absolvovať i na dvoch kolesách.

Kedy inokedy sadnúť na bicykel a vybrať sa spoznávať okolité kraje než počas jesene a babieho leta, ktoré aktuálne prežívame a azda ešte zopár týždňov aj budeme.

Zabavia sa i deti

Vopred sa treba pripraviť iba na to, že cestou narazíte na množstvo zaujímavých lokalít, pri ktorých určite budete chcieť chvíľu postáť. Turisticky obľúbený je napríklad Lednicko-valtický areál a zámky Milotice, Lysice, Veveří či Slavkov-Austerlitz. Ak so sebou beriete i ratolesti, určite nevynechajte ani Zoo Brno či Zoo Park. V každom prípade budete mať začiatok cesty v Brne, kde je pre turistov vybudovaných takmer 1 200 kilometrov cyklochodníkov. Stačí sledovať navigačné tabule a žiadna podstatná dominanta vám neunikne.

Pre pivárov i vinárov

Keďže južná Morava je známa ako vinárska oblasť, celoročne, a teda aj na jeseň tam môžete zažiť množstvo vinárskych slávností. No pozor! Na svoje si prídu aj milovníci piva, pretože v regiónoch Znojemska a Slovácka sa konajú i pivné slávnosti a možno tam navštíviť expozície miestnych pivovarov. No keďže najvýznamnejším duchovným centrom Moravy je Velehrad s Bazilikou Nanebovzatia Panny Márie a sv. Cyrila a Metoda, tie stoja jednoznačne za návštevu. Ide o rozľahlý komplex, ktorého súčasťou je aj baroková Kaplnka sv. Jána, novogotická Kaplnka sv. Cyrila a Metoda, podzemné katakomby a lapidárium s expozíciou románskej architektúry. V roku 1990 miesto navyše navštívil pápež Ján Pavol II., ktorý bazilike udelil vyznamenanie Zlatej ruže, poukazujúce na jej výnimočný duchovný význam.

Dostupné Toskánsko

Za magický klenot južnej Moravy sa považuje Moravské Toskánsko. Malebný kraj, ktorý učaruje každému návštevníkovi. Nie nadarmo bol zaradený medzi 50 najkrajších miest na svete! Nájdete tu zaujímavé terénne vlny, osamelé kaplnky a vysoké stromy, ktoré len dotvárajú romantickú atmosféru dávno zabudnutých čias. A aby toho nebolo málo, tak tunajšie vína majú svetovú úroveň. Sám Napoleon vraj ochutnal archlebovské víno počas bitky pri Slavkove a tak mu zachutilo, že si ho následne nechal niekoľkokrát doviezť do Paríža.

Za liečivými prameňmi

Ďalšou zaujímavou zastávkou môže byť prírodná rezervácia Chřiby. Tento kúsok prírody skrýva históriu dávnych čias, malé studničky, skalné masívy a mnoho ďalšieho. Navyše, miesto je obostreté mýtmi a poverami, preto vás nikdy nebude nudiť. Mimo prameňov klasickej vody tu môžete naraziť aj na sírne pramene. No určite si ich nepomýlite, pretože zápach skazených vajec vás okamžite vyvedie z omylu. Môžete si naplniť fľašku, pretože tunajšia Smraďavka má liečivé účinky. Tieto pramene nájdete pri obci Čeložnice alebo v Smraďavke pri Buchloviciach.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:17