Jesennú prechádzku využite na zber gaštanov.pexels
StoryEditor

Nazbierajte si gaštany, využite ich nielen na dekorácie: V domácnosti im viete nájsť aj toto využitie

29.09.2022, 12:00
Životný štýl

Ešte stále sa dokážete tešiť z toho, keď na zemi nájdete spadnutý gaštan? Ak sa vám nejedlé gaštany páčia pre ich vzhľad a doma si z nich vyrábate jesenné dekorácie či trávite čas výrobou postavičiek s vašimi ratolesťami, tak teraz pri ich zbieraní budete mať o dôvod viac tešiť sa. V domácnosti im totiž viete nájsť aj iné využitie.

Na jesennú prechádzku si teda nezabudnite so sebou zobrať tašku a nazbierať si pár mahagónových pokladov, ktoré si veľmi jednoducho spracujete a pripravíte na ďalšie použitie.

Gaštany do skrine aj do topánok

Ak sa bojíte, že by sa vo vašom šatníku mohli vyskytnúť mole, gaštany môžu za vás tento problém preventívne vyriešiť. Už aj minimálne množstvo insekticídu v gaštanoch totiž dokáže bojovať proti týmto nepríjemným škodcom. Stačí, ak ich vcelku rozložíte na niekoľko miest v skrini. Gaštany majú dobrú absorpčnú schopnosť, preto ak náhodou počas spomínanej prechádzky zmoknete alebo vám navlhnú tenisky, vložte do nich polky gaštanov. Tie dostatočne pohltia vlhkosť a tenisky budú suché o niečo rýchlejšie.

image

Gaštany môžete využiť aj inak, ako v jesenných dekoráciách

pexels

Prací prášok

Prací prášok z gaštanov? Veru tak. Dnes neustále hľadáme ekologickejšie alternatívy, tak vám jednu takú ponúkame. Nestojí nič ani vás, ba dokonca ani životné prostredie. Stačí rozdrviť gaštany, ktoré zalejete vychladnutou prevarenou vodou. Takto pripravený roztok nechajte odpočívať aj niekoľko dní. Postupne sa vo vode bude vytvárať mazľavá hmota, podobná mydlu. A to je váš nový ekologický prací prostriedok, ktorý je navyše vhodný aj pre tých, ktorí trpia rôznymi alergiami. Uschovajte si ho v uzatvárateľnej nádobe a pridávajte do prania podobne ako bežné pracie gély.

Šup do vane

A v kúpeľni ešte chvíľu zostaneme. Z gaštanov si môžete pripraviť doslova omladzujúci kúpeľ. Na prípravu však budete potrebovať určite pár týždňov. Nazbierané gaštany treba nechať poriadne vysušiť a následne ich zbaviť hnedej šupky. Vnútro rozdrvte alebo pomeľte na prášok, ktorý si uskladnite. Keď viete, že si na druhý deň budete chcieť dopriať relaxačný kúpeľ, zalejte lyžicu prášku zhruba pol litrom vody a nechajte cez noc stáť. Pokojne tento úkon môžete urobiť aj ráno a večer už vylihovať vo vani. Takto odstatý roztok zohrejte, ale len po bod varu a pridajte do napustenej vane. Vaša pokožka bude nielen hydratovaná, ale aj perfektne prekrvená. Navyše, ak si do tejto vody ponoríte vlasy, bude to mať pozitívny vplyv na ich rast, budú sa dokonca menej lámať a vypadávať.

Biele zuby vďaka gaštanom

Aj v tomto prípade budete potrebovať len biele vnútro z nejedlých gaštanov. Rozložte ho na plech na pečenie a nechajte voľne vyschnúť pri izbovej teplote. Keď bude dostatočne suché, pomeľte ho na jemný prášok a môžete začať používať na ceste za bielym úsmevom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 05:31