Aj malé zmeny v byte dokážu urobiť veľký efekt.Pexels
StoryEditor

Zmeňte domácnosť za pár eur. Netreba zložité rekonštrukcie, stačí urobiť týchto pár vecí!

04.12.2023, 07:00
Životný štýl

Asi nikto z nás za celý svoj život netrávil doma toľko času, koľko za posledné dva roky. Nariadené karantény, home office a vy sa denno-denne musíte pozerať na ten istý interiér. Niet divu, že túžite po zmene a najradšej by ste všetko prerobili od základov. Je prirodzené, že po čase sa vám zunuje naozaj všetko. Na zmenu však netreba stovky eur, stačí pár drobných krokov.

Nemusíte sa púšťať do žiadnej rekonštrukcie. Aj pár malých a nie veľmi nákladných zmien bude určite stáť za to a vy si svoj domov zútulnite podľa vašich predstáv.

Vankúše

Už pri prvotnom zariaďovaní bytu by ste mali myslieť na to, aby bol v čo najuniverzálnejších tónoch, ktoré sa následne dajú veľmi jednoducho doplniť o akúkoľvek farebnú kombináciu, napríklad v podobe malých dekorácií. Už len výmena vankúšov na pohovke dokáže celý interiér oživiť. Pokojne zainvestujte do pár kusov pekných poťahov a môžete si ich pravidelne meniť podľa nálady či ročného obdobia. Rovnako tak deka na gauči je pomerne dominantnou súčasťou toho, ako to vo vašej obývačke bude vyzerať. Predsa len, pokrýva veľkú plochu a najmä pri výraznejších farbách to dokáže v miestnosti urobiť divy. Neviete sa rozhodnúť akú farbu si vybrať? Pokojne zoberte aj dve rôzne. Deky budete prať aj na týždennej báze, preto kým sa jedna bude sušiť, druhá už môže opäť plniť svoju funkciu na gauči a chrániť ho.

Kvetiny

Žiadne výhovorky typu, že sa o kvety neviete starať tu neplatia. Existujú desiatky rastlín, ktoré potrebujú minimum vašej pozornosti a starostlivosti. Ich prítomnosť v miestnosti je viac než žiadúca. Ak ste zanietenou pestovateľkou, tak aj taká vec, ako iné kvetináče uspokojí vašu túžbu po zmene. Kúpte si jednofarebné alebo každý iný. Záleží od vkusu a nálady. A tie predošlé rozhodne nevyhadzujte. Skúste ich ponúknuť na bazári, možno niekto tiež práve mení v byte čo sa dá a práve vaše kvetináče mu padnú do oka. Alebo ich odložte do pivnice a snáď na ne po nejakom čase príde rad, keď budete mať opäť chuť všetko meniť. Momentálne sú veľmi moderné aj prírodne trávy či iné sušené dekorácie, ktoré vo vázach dokážu vyzerať luxusne. A aj napriek tomu, že to nie je práve ekologické, ak vám urobí radosť kytička rezaných kvetov, sem-tam si ju doprajte.

Tapety nielen na stenu

Komoda v spálni síce do priestoru absolútne sedí, no máte ju dobrých 15 rokov. Aj napriek tomu, že je stále vo výbornom stave a vy ju využívate, občas ju máte chuť vyhodiť z okna. Zastavte sa. Choďte do najbližšej predajne s tapetami a skrátka ju pretapetujte. Vyberte si vzor, ktorý sa vám páči a za pár eur budete mať úplne nový kus nábytku, z ktorého sa môžete tešiť ďalších 10 rokov. Rovnako môžete postupovať aj pri iných častiach nábytku. Chce to síce trošku viac zručnosti, no na internete je množstvo tutoriálov, ako na to.

Maľovanie

Možno sa to nezdá, ale ak si izby nanovo vymaľujete, hoci aj bielou farbou, nadobudnete výborný pocit. Nielen zmeny, ale tiež čistoty. Alebo si vymaľujte, prípadne vytapetujte jednu stenu v izbe. Razom tak dostane úplne iný šmrnc. A aj takýto malý zásah, ktorý nie je vôbec finančne nákladný a zaberie vám maximálne pol dňa práce, je veľmi efektný.

Obrazy a fotografie

Bude to chcieť viac času vybrať tie najkrajšie fotky, ktoré mapujú vašu dovolenku či narodenie dieťatka, ale vyhraďte si pár hodín a vyberte zábery, ktoré budú zdobiť vaše steny a pripomínať vám tie najkrajšie životné momenty. Z fotografií viete vykúzliť naozaj krásne mozaiky a aj z fádnej steny dokážu urobiť v mnohých prípadoch doslova malé umelecké dielo. Najmä ak vlastníte aj profesionálne snímky. Obrazy či plagáty sú v súčasnosti veľkým hitom a vy si môžete vybrať tie, ktoré vo vás najviac rezonujú. Použite ich samostatne alebo ich navzájom kombinujte. Rovnakým trendom sú aj prázdne rámy na stenách. Tie krásne vyniknú najmä v honosnejších a väčších miestnostiach. Rovnako nič nepokazíte ani zaujímavými zrkadlami.

Malý nábytok

Konferenčný stolík, polica na kvety, malá knižnica, komoda, lampa, luster. Toto všetko sú kusy nábytku, ktoré viete vymeniť či prikúpiť aj za veľmi málo peňazí. Niekedy naozaj aj výmena konferenčného stolíka dokáže vyvolať veľkú zmenu. Alebo malá polička na stenu, kde si dáte novú kvetinu vo výraznom kvetináči. Toto všetko a ešte oveľa viac váš interiér ozvláštni a zaženie vašu túžbu po veľkých zmenách.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:05