Aviváž sa stane vašim verným pomocníkom v domácnosti.dreamstime
StoryEditor

Aviváž nielen na pranie: Vďaka nej sa zbavíte prachu, pripáleného jedla a opravíte i zips. Ako?

30.11.2023, 07:00
Životný štýl

Kto by nemiloval vôňu čerstvo opranej bielizne. Prášok na pranie síce oblečenie zbaví nečistôt, no za vôňu je v prvom rade zodpovedná aviváž. Tu sa však vaše využitie aviváže v domácnosti ani zďaleka nekončí.

Odteraz sa aviváž stane vaším verným pomocníkom, napríklad aj pri upratovaní.

Usadený prach

Nebaví vás stále viditeľný prach, a to najmä na tmavších kusoch nábytku či na televízore? Len čo prach utriete, o pár minút už ani nie je vidieť, že ste vôbec niečo robili. Ľahká pomoc. Práve plastové povrchy môžete pokojne pretrieť handričkou, ktorú ste predtým namočili do aviváže a poriadne vyžmýkali. Vďaka antistatickým vlastnostiam sa prach nebude tak rýchlo usádzať.

Na čistenie kúpelne

Narieďte si aviváž s vodou v pomere 1:4, prelejte do nádobky s rozprašovačom a už nikdy nebudete musieť kupovať samostatné produkty na umývadlo a vaňu, na batérie či sklá a zrkadlá. Aviváž vám dokonale nahradí všetky tieto prípravky. 

Zaschnuté štetce

Ak ste sa niekedy pozabudli a nechali ste zaschnúť štetce od farby, ponorte ich do vody s avivážou. Vlákna získajú opäť mäkkosť a budú ako nové. To isté môžete urobiť aj so štetcami, ktoré používajú vaše deti, napríklad na výtvarnej.

Kopajúci koberec

Ak vás kope koberec, je za to zodpovedná statická elektrina. Aj v tomto prípade vám pomôže aviváž z rozprašovača. Stačí, ak ňou zľahka večer pred spaním postriekate koberec. Pozor, aby nebol veľmi mokrý. Stačí skutočne malé množstvo. Do rána aviváž zaschne a koberec viac nebude elektrizovať. Skvelé je, že tento efekt vydrží aj niekoľko týždňov.

Stop pripáleným povrchom

Ak sa vám nechtiac podarilo pripáliť niečo v hrnci, nezúfajte. A ani sa zbytočne nesnažte pripálené jedlo odstrániť škrabaním. Na dno hrnca nalejte trošku vody a pridajte aviváž. Nechajte hodinu odmočiť a následne umyte. Uvidíte, ako jednoducho to tentokrát pôjde dole.

Zasekávajúci zips

Zasekávajúci sa zips na bunde, mikine či rifliach je poriadna otrava. Stačí však potrieť zips čistou nezriedenou avivážou, napríklad za pomoci vatovej tyčinky, a zips bude opäť chodiť ako po masle.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:38