Nezabudnite si v kalendári nechať aj čas pre seba.pexels
StoryEditor

September je nový január: Teraz je ten správny čas na nové začiatky, toto všetko môžte zmeniť

16.09.2022, 15:00
Životný štýl

Patríte k ľuďom, ktorí majú 1. januára zoznam všetkých svojich predsavzatí na celú stranu? Vytrvali ste niekedy pri ich plnení? Ak nie, skúste si plány namiesto studeného januára presunúť na jesenný september. Práve ten je ideálnym obdobím na nové začiatky? Začína sa vlastne taký malý nový rok. Okrem toho, že začína ďalší školský rok, štartujú všetky kurzy, krúžky či divadelná sezóna.

Opýtajte sa žien vo vašom okolí, či práve september nie je pre ne takým malým januárom a pomyselnou štartovacou čiarou za zdravším a štíhlejším telom. Čas na nové začiatky môžete využiť aj vy, a to v rôznych smeroch.

Športu zdar

Ak sa vám v lete zdalo príliš teplo na outdorové aktivity, jeseň bude pre vás tým správnym obdobím. Teploty sú stále veľmi príjemné, nebudete musieť znášať horúčavy, ani nebudete mať pocit, že vám odmrzne polovica tela, keď vyjdete von z bytu. Navyše, je to príležitosť postupne sa aklimatizovať práve na nižšie teploty, aby ste mohli v tom, čo počas jesene naštartujete, pokračovať aj počas zimy. Ako bonus získate kondíciu a o pár kíl ľahšie telo, čo oceníte najmä na jar a v lete, keď budete postupne zhadzovať vrstvy oblečenia.

Zmena jedálnička

V lete ste si iste dopriali miestne dobroty na dovolenke, sem tam nejaký pohár vína či iný alkoholický nápoj. No leto je dávno za nami a okrem spomienok nechalo na nejednom tele aj viditeľné stopy. To aby ste tak rýchlo nezabudli, že tu bolo a že bolo intenzívne. Je čas na reštart. Bežte do obchodu a nakúpte si zdravé potraviny. Víno pre istotu ani nedávajte do chladničky, snáď vás tá izbová teplota dostatočne odradí od jeho otvorenia. Nech vás k lepším stravovacím návykom motivuje aj príprava desiatej pre deti či spoločné večere, pri ktorých si porozprávate celodenné zážitky. Jeseň je ešte stále obdobím, ktoré je bohaté na dozrievanie úrody a vy to môžete zúročiť v kuchyni. Dajte priestor sezónnej zelenine a ovociu a zmena bude vďaka tomu oveľa jednoduchšia.

Denný harmonogram

Mali ste minulý, nazvime to školský rok, pocit, že vám dni utekajú pomedzi prsty? Že nestíhate vôbec, ale že vôbec nič? Začnite odznova. Urobte si presný harmonogram. Tak ako deťom, aj samy sebe nechajte pár dní na leňošenie a ničnerobenie. Bez krúžkov, povinností a naháňania sa z jedného programu na druhý. Majte denný harmonogram, ktorý vám pomôže v lepšej orientácii medzi povinnosťami a voľným časom. Budík si nenastavujte len na ráno, ale aj preto, aby vám signalizoval aj odchod do postele. Bude ťažké prepnúť sa z letného ponocovania, no je to nevyhnutné preto, aby ste na druhý deň zvládali všetky povinnosti.

Čas pre seba

Psychohygiena je veľmi dôležitá a popri všetkých povinnostiach nesmiete zabúdať aj samy na seba. Jazykové školy otvárajú nové kurzy, a práve to je príležitosť prihlásiť sa a konečne sa začať učiť taliančinu, o ktorej už dlho snívate. Alebo choďte na kurz maľovania či zabehnite do kníhkupectva a nakúpte si knihy na jesenné večery. Jednoducho, vyčleňte si hneď na začiatku roka čas pre seba a snažte sa ho aj naplno využiť a nenechajte si naň siahnuť. V októbri, keď už budú mať vaše deti nahlásené všetky krúžky, možno v kalendári čas pre vás už neostane.

Návšteva lekára

Aj keď v septembri budete mať povinností vyše hlavy, myslíte tiež na zdravie. Nielen seba, ale aj deti objednajte na preventívne prehliadky. Nemusíte ich absolvovať v tomto hektickom období, no dajte si záväzok, že sa minimálne objednáte, hoci aj na október. Ak ste niekedy zvažovali návštevu psychoterapeuta, je na to skvelá príležitosť. Možno aj vďaka tomu dokážete všetko zvládnuť ľavou zadnou a neprerastú vám povinnosti cez hlavu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 22:45