Zámok Balmoral Alžbeta II. milovala už ako malé dievčatko.Dreamstime
StoryEditor

Škótsky zámok Balmoral: Miesto, kde naposledy vydýchla kráľovná Alžbeta II.

16.09.2022, 12:00
Životný štýl

Zámok Balmoral Alžbeta II. milovala. Už ako malé dievčatko v jeho útrobách trávila veľa času s rodičmi. Neskôr do Škótska chodila oddychovať so svojou rodinou, venčila tam psíkov a najmä bola dokonale chránená pred zvedavými zrakmi verejnosti.

Škótsko je známe svojou krásnou prírodou a tiež množstvom historických hradov, zámkov a panstiev. Jeden z nich je však iný. Zámok Balmoral bol oficiálnym dovolenkovým sídlom najdlhšie slúžiacej kráľovnej na svete a napokon sa stal aj miestom jej posledných okamihov.

História sídla monarchov

Balmoral sa zaradil do súkromného majetku britskej monarchie vo februári roku 1848, keď ho zakúpila kráľovná Viktória spolu s manželom Albertom. Postupne si starobylú usadlosť, o ktorej prvá písomná zmienka pochádza zo 14. storočia, obľúbili aj ďalšie generácie s modrou krvou, pričom veľa času v prostredí škótskej vysočiny strávil princ Charles i jeho deti – princ William a Harry.

Prví šľachtickí majitelia Balmoralu si sídlo zamilovali okamžite a to natoľko, že v ňom trávili každú voľnú chvíľku. Vychovávali v ňom svoje deti a postupne Škótsko označovali za svoj prechodný domov. Princ Albert mal však krátko po kúpe pocit, že hrad nezodpovedá potrebám predstaviteľov krajiny, a tak sa rozhodol pre jeho renováciu, ktorú si sám vzal pod patronát. Prestavba nakoniec trvala tri roky, no keďže po tento čas rodinka nechcela byť ukrátená o výlety v Škótsku, princ vymyslel výstavbu úplne nového zámočku. Ten bol postavený ďalej od pôvodného domčeka, vďaka čomu bola panovníčka s rodinou dostatočne vzdialená od stavebného ruchu a zároveň mohla dozerať na priebeh prác.

Osudové útočisko

Po smrti kráľovnej Viktórie pripadol hrad jej synovi Eduardovi VII., ktorý ju nahradil na tróne, a od toho momentu sa stalo tradíciou, že Balmoral je súčasťou dedičstva anglických panovníkov. No až kráľovná Alžbeta II. si zámok obľúbila tak veľmi ako jej predchodkyňa. Milovala jeho pokojnú atmosféru, okolitú prírodu a najmä súkromie, ktoré jej Londýn neponúkal. Jej veličenstvo preto desaťročia trávilo letnú dovolenku práve v prostredí zámku Balmoral. Kedysi ho mohli navštevovať výlučne predstavitelia šľachty. No Alžbeta založila novú tradíciu, vďaka ktorej si mohol jej usadlosť prezrieť každý jeden „smrteľník“. Keď sa totiž kráľovská rodina nachádzala v Londýne a Balmoral bol prázdny, tak boli doposiaľ pre verejnosť poskytnuté návštevné týždne – zväčša od apríla do júla, keď boli sprístupnené viaceré miestnosti zámku. Jedna taká prehliadka so sprievodcom stála približne 15 eur. Termíny otvorených dverí sa každoročne menili v závislosti od toho, kedy chcela mať kráľovná letnú dovolenku. Ako to bude so sprístupňovaním zámku po jej smrti, je otázne.

O zábavu je postarané

V okolí zámku je niekoľko malých domčekov, ktoré poskytujú ubytovanie pre návštevníkov i turistov. Nachádza sa tam aj kaviareň. Priľahlý park a záhrady sú verejne prístupné celoročne. Časť interiéru Balmoralu bola prerobená na veľké tanečné sály, v ktorých sa zvyknú konať rôzne plesy, firemné podujatia či svadby. No a keď vyjdete z kamenného sídla von, tak sa ocitnete na vyhľadávanom golfovom ihrisku. V lete tam môžete zájsť na divadelné predstavenie pod holým nebom alebo sa zúčastniť na tradičnom behu škótskou prírodou. Lákavým je aj tamojší rybolov lososov či obdoba safari, kde vás miestni sprievodcovia prevezú škótskou vysočinou a ukážu vám i vzácne druhy zvierat.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:59