Hruška skvelo chutí a prospieva aj zdraviu.Dreamstime
StoryEditor

Hrušky zlepšujú náladu, budujú imunitu aj uľahčujú trávenie: Toto je 7 dôvodov, prečo sa oplatí pestovať ich

13.03.2023, 09:30
Životný štýl

Existuje hneď sedem dôvodov prečo sa venovať pestovaniu tejto plodiny. Chutí sladko, šťavnato, hodí sa hneď do niekoľkých pokrmov a prospieva aj zdraviu.

1. Upravujú krvný tlak

Na zníženie krvného tlaku pomáha vysoký obsah draslíku a absencia sodíku, ktorý v tele zadržiava vodu. Vedci dokazujú, že hrušky znižujú riziko infarktu a ďalších ochorení srdca a ciev. Aby ste si tieto účinky vychutnali, hrušku treba konzumovať aj so šupkou.

2. Liečia obličky a močové cesty

Hrušky sú ako prírodné diuretikum, ktoré vynikajúco pôsobí na zdravé a správne fungovanie močových ciest aj obličiek. Podporujú vylučovanie kyseliny močovej a dusíkovitých látok z tela, čo nepochybne ocenia práve tí, ktorých trápi dna alebo reuma. Odvar z mladých hruškových listov má posilňujúci a dezinfekčný účinok, preto je vhodný hlavne pri zápaloch močových ciest, obličiek aj žlčníkových kameňoch.

Ako na to? Zalejete 100g čerstvých listov 1litrom vriacej vody a necháte 15 minút lúhovať. Následne výluh scedíte a popíjate po dúškoch v priebehu celého dňa.

3. Uľahčujú trávenie

Hrušky sú výborným pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach. Obsahujú množstvo vlákniny, najmä nerozpustnej, ktorá je prevažne tvorená lignínom. Priaznivo ovplyvňujú činnosť čriev, účinkujú vynikajúco pri zápche.

4. Posilňujú imunitu

Plody pomáhajú bojovať proti chorobám z nachladnutia, baktériám, vírusom a zápalom. Zbavujú organizmus vírusov a celkovo zlepšujú imunitu. Hruškový odvar sa užíva aj pri horúčke: 1 na drobno nakrájaná hruška sa povarí 4-6 minút v 300ml vody a scedí. Odvar sa pije vlažný a po dúškoch.

5. Pomáhajú s detoxikáciou

V ľudskom tele hrušky neutralizujú nadbytočné kyseliny, preto sú vhodné na celkovú očistu organizmu či detoxikačné kúry. Hruška je účinné prírodné diuretikum, takže si ju môžu do jedálnička zaradiť aj ľudia, ktorí si neželajú priberať.

6. Zlepšujú náladu

Kyselina listová (vitamín B3), ktorej zdrojom sú práve hrušky, sa spolupodieľa na tvorbe serotonínu - hormónu šťastia a duševnej pohody. Plody napomáhajú predchádzať najmä depresií, únave, nervozite a hnevlivosti. Čerstvo lisovaná šťava z 2-3 hrušiek sa pije každé ráno samostatne alebo zriedená vodou.

7. Bojujú proti starnutiu

Hruška je úžasným prírodným kozmetickým prostriedkom na tonizáciu, hydratáciu a výživu pleti. Kúsok čerstvého plodu roztlačíte na kašu, pridáte lyžicu tučného bieleho jogurtu a nanesiete si zmes na tvár. Po pol hodine tvár opláchnete vlažnou vodou. Počas pôsobenia masky môžete zjesť jednu hrušku a budete svoje telo liečiť z vonku aj vnútra.

Zásady pestovania a zberu

Pestovanie hrušiek má u nás veľkú tradíciu, ak si spomeniete na záhrady svojho detstva, aspoň jedna hruška nechýbala v žiadnej.

• Hodia sa do teplých aj stredných polôh, pôdu obľubujú hlbokú a skôr ťažšiu. Nevhodné sú premokrené a vápenaté pôdy. Do vyšších polôh sa hodia iba niektoré letné odrody.

• Plody zbierame tesne pred dozretím, keď sú jadierka po rozkrojení čiastočne sfarbené do hneda. Akonáhle je šupka citlivá na stlačenie prstami, plody sú prezreté a nehodia sa na uskladnenie.

• Uskladňujeme len plody z jesennej úrody, v sklade by mala byť 85% vlhkosť a teplota medzi 2 - 6 °C.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 17:03