Vďaka farebne rozlíšeným potravinám sa dokážete zbaviť pár kíl behom týždňa.pexels
StoryEditor

Vyskúšajte farebné diéty: Zelená vás zbaví tuku na bruchu, fialová dodá množstvo energie

23.08.2022, 12:00
Životný štýl

Zorientovať sa v množstve informácií a diét je niekedy náročné. Sledovať, ktorú potravinu môžete jesť, alebo či patrí počas diéty k zakázaným, je otravné a frustrujúce. Uľahčite si to. Vďaka farebným diétam budete jednoznačne vedieť, čo môžete konzumovať, takže sa nepomýlite. Vyberiete si tú, ktorá najviac vyhovuje vašim chuťovým pohárikom a stratíte pár kíl.

Každú z týchto diét berte skôr ako reštart alebo odľahčenie organizmu. Dodržiavať ideálnu stravu počas leta je takmer nemožné. Zmrzlina, drinky, neskoré večere. Práve po takýchto náročných týždňoch doprajte svojmu telu ľahkú stravu. Nie však dlhšie ako týždeň.

Červená diéta

Vďaka tejto diéte nielen schudnete, ale tiež dostanete do tela množstvo vitamínov. Červené potraviny sú bohaté najmä na vitamín C. Strava bude zložená prevažne zo zeleniny a ovocia, takže si naštartujete metabolizmus a vďaka vláknine si prečistíte zanesené črevá. Vaše kilá pôjdu dole vďaka farbivu lykopén. To sa v ovocí a zelenine vyskytuje aj spolu s betakaroténom a spoločne chránia telo pred infarktom, aterosklerózou a tiež podporia imunitný systém.

Nemyslite si však, že môžete zjesť čokoľvek, čo má červenú farbu. Ak ste si práve robili chúťky na gumené cukríky červenej farby, rovno túto myšlienku hoďte za hlavu. Hovoríme totiž len o potravinách, ktoré sú prirodzene červené. Ani smotanová omáčka zafarbená mletou paprikou nepatrí k povoleným jedlám. Nebojte sa, napriek tomu toho naozaj nebude málo, čo môžete jesť.

Z ovocia si pokojne doprajte jahody, čerešne, maliny, ríbezle, ale siahnuť môžete aj po červených pomarančoch a grepe. Toto ovocie by ste si mali dopriať predovšetkým v doobedňajších hodinách ako raňajky alebo desiatu. Najlepšie bude, keď ich skombinujete s bielym jogurtom a troškou ovsených vločiek. Vynechajte sladenie. Ani med nie je povolený.

Stále je sezóna melónov a práve ten si môžete dopriať kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Obsahuje veľa vody a málo kalórii, preto je vhodnou potravinou na zahnanie hladu, ale aj chuti na sladké. Aj ostatná zelenina vám ponúka množstvo alternatív. Všetky druhy môžete jesť čerstvé v podobe šalátov, prípadne grilované či inak tepelne upravené. Samozrejme, bez množstva tuku a dresingov. Pokojne si k zelenine dajte celozrnné pečivo, alebo cestoviny či mäso upečené na prírodno. Okrem reďkoviek či paradajok nezabudnite, že červená je tiež cvikla a kapusta. Rovnako červená cibuľka a červená paprika nesmú na tanieri chýbať.

Zelená diéta

V zelenej diéte bude s vašimi nadbytočnými kilami bojovať v prvom rade chlorofyl. Práve ten má okrem iného aj detoxikačné účinky. Obsahujú ho nielen rôzne šaláty, ale tiež bylinky. A čím sú tmavšie, tým viac tejto zázračnej látky je v nich. Navyše, v kombinácii s horčíkom, kyselinou listovou a vitamínom C pôsobia zelené potraviny ako efektívny spaľovač tukov. Telo zbavujú toxických látok a zabraňujú ukladaniu tuku v oblasti brucha, stehien a bokov. Benefity pocítite doslova na vlastnej koži, keďže sa zlepší aj jej kvalita a pružnosť.

Počas tejto diéty sa snažte, aby ste minimálne trikrát denne mali na tanieri aj dostatok tmavo zelených potravín. Ráno si pokojne pripravte smoothie s banánom a poriadnou dávkou špenátových listov. Cestoviny či mäso nezabudnite doplniť výdatným šalátom, rovnako ako pri červenej diéte. Tak isto postupujte pri večeri. Medzi potraviny, ktoré by ste počas tejto diéty mali zaradiť do svojho jedálnička, patrí uhorka, cuketa, hrášok, brokolica a všetky druhy šalátov. Nezabudnite tiež na petržlenovú vňať či medvedí cesnak a bazalku. Doprajte si jedlá zo špargle, kapusty alebo špenátu. A keď budete mať chuť na sladké, zaženiete ju vďaka kivi alebo egrešom.

Fialová diéta

Fialová diéta je obmedzená na tri dni. Aj v tomto prípade ide teda skôr o odľahčenie vášho tráviaceho traktu. Počas týchto dní musíte vaše jedlá pripravovať len z potravín, ktoré majú fialovú farbu. Nielenže budete vidieť efekt v podobe stratených centimetrov, ale táto strava je bohatá na vitamíny C a E, vďaka ktorým budete mať množstvo energie. Ovocie a zelenina vo fialových farbách obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré majú pozitívny vplyv na kvalitu pleti. Chránia ju pred voľnými radikálmi a najmä pred predčasným starnutím.

Aj tu je možností viac, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Baklažán, cvikla, kapusta, ale môžete konzumovať tiež fialovú mrkvu či batáty, ktoré už bežne môžete vidieť na pultoch v potravinách. Oceníte aj to, že na tanieri nesmú chýbať slivky, figy a černice, ktorých je teraz všade dostatok. A, samozrejme, čučoriedky. Tie môžete pojedať samostatne počas dňa, alebo môžu byť súčasťou rannej kaše či smoothiečka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 03:54