Nezabudnite, že ráno robí deň.pexels
StoryEditor

Zabudnite na telefón a maily. Vďaka týmto ranným rituálom budete mať skvelý celý deň

18.05.2023, 06:00
Životný štýl

Zvuk budíka v ranných hodinách asi nikomu na nálade nepridá. Samozrejme, ideálne by bolo, keby ste sa budili sami od seba po výdatnom spánku, najlepšie tak, že vám do izby zasvietia lúče slnka. Chvíľku by ste ešte leňošili v posteli, potom pohodové raňajky, šálka kávy. A to všetko v ležérnom tempe. Realita je však úplne inde.

Rána sú u väčšiny ľudí hektické, čo nikomu na nálade nepridá a častokrát sa v tomto duchu nesie celý deň. No ako sa hovorí - ráno robí deň. A preto si ho čo najviac spríjemnite. S týmito rituálmi bude pekné nielen vstávanie, ale aj zvyšok dňa. 

Správne návyky

Pokiaľ si osvojíte niektoré návyky, bude sa vám nielen ráno, ale aj počas dňa oveľa lepšie fungovať. Neklaďte na seba hneď na začiatku veľké nároky. V tomto prípade platí, že pomaly ďalej zájdete a malými, postupnými krôčikmi dosiahnete najlepšie výsledky. V preklade to znamená, že si nemáte naplánovať, že od zajtra začnete ráno aj cvičiť, aj zdravo jesť, aj si púšťať pesničky, ktoré vás naštartujú. Pekne postupne. Keď do života zaradíte rituál, ujme sa, vy ho budete dodržiavať, až potom príde čas na to, aby ste pridali niečo nové.

Telefón rovno do kabelky

Hneď ako vypnete budík na telefóne, rovno ho aj pustite z ruky. Žiadna prehliadka toho, čo nové sa počas noci stalo na sociálnych sieťach! Ba dokonca aj ranné správy počkajú, o emailoch nehovoriac. Hoci si to neuvedomujete a aj keď primárne nečítate negatívne správy, internet je ich plný a vy chtiac nechtiac nasávate všetky informácie, ktoré ponúka. Preto v prvej hodinke po prebudení telefón úplne ignorujte. Vložte ho do kabelky a najskôr ho do ruky zoberte pri presune v MHD, alebo počas prestávky v práci.

Ponaťahujte sa

Už aj malý strečing či rozcvička dokáže spraviť s vaším telom a lymfatickým systémom divy. Nič lepšie ako pohyb po prebudení pre seba ani urobiť nemôžete. Pokojne si dajte pár výskokov alebo niektorú z jogových pozícií. Ak ste ranné vtáča, využite to a choďte si zabehať alebo si dajte ranný tréning. Naštartuje vás to do nového dňa a posilní nielen fyzicky, ale aj psychicky.

Raňajky sú základ

Po prebudení by ste si mali dopriať pohár čistej vody, prípadne vodu ochutenú citrónom. Hneď potom by ste sa mali pustiť do prípravy raňajok. Biele pečivo s maslom skúste vymeniť za teplú ovsenú kašu s medom a ovocím. Je to pohladenie pre váš žalúdok a dodá vám energiu na celé dopoludnie. Naštartuje metabolizmus, no aj vaša hlava bude vďaka takto prijatej energii pracovať tak ako má a vy budete oveľa produktívnejšie. Pokiaľ ráno nestíhate, pokojne si raňajky pripravte večer, alebo si ich zoberte so sebou do práce. Podstatné je, aby ste si vytvorili tento návyk a dopriali si prvé jedlo dňa skôr než kávu, nedajbože s cigaretkou.

Príprava večer

Pokiaľ je to možné, pripravte si čo najviac vecí deň vopred. Ranné pobehovanie, hľadanie a zhromažďovanie vecí do práce sa za rozcvičku rozhodne nepovažuje. Ak si deň vopred do tašky vložíte notebook, pripravíte si oblečenie či notes, ktorý v ten deň budete potrebovať, bude vaše ráno oveľa pokojnejšie, a to ovplyvní aj vašu náladu počas celého dňa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 22:35