Spoločenské hry utužujú vzájomné vzťahy a sú zdravé.pexels
StoryEditor

Máte doma stolné hry? Nielenže utužia vzťahy, ale pomôžu aj so zdravotnými problémami

12.08.2022, 15:00
Životný štýl

Hry ako také nie sú len detskou doménou. Dnes už na trhu nájdete stovky zaujímavých hier, ktoré sú určené nielen deťom, ale aj dospelým. Možno sú zimné a jesenné večery ideálnym časom na hranie hier, no aj v lete na terase pri drinku s priateľmi či počas pobytu na pláži si ich môžete naplno užiť.

Hranie hier je skvelým prostriedkom na utuženie vzájomných vzťahov, ale tiež pomáha s odbúraním stresu a s rôznymi zdravotnými problémami.

Antistresová aktivita

Po príchode z práce po hektickom dni mnohé z vás túžia len tak byť a nerobiť nič. A určite by vám to aj pomohlo dostať sa do pohody, no čo s deťmi, ktoré okolo vás krúžia a stále si vyžadujú pozornosť? V tomto prípade je hranie hier ideálnou voľbou. Fyzicky vás to vôbec nevyčerpá a zabavíte nezbedníkov aj seba. A navyše dobrá nálada, ktorá bude pri stole panovať, vám pomôže uvoľniť sa a zbaviť sa nazhromadeného stresu. Existujú dokonca štúdie, ktoré hovoria o tom, aký pozitívny vplyv má hranie hier na psychické zdravie. Nehovoriac o tom, že spoločne strávený čas s rodinou a priateľmi sú tak pre deti, ako aj rodičov len prínosom.

Endorfíny

Asi ste to netušili, no aj pri hraní obyčajných spoločenských hier sa vám do krvi vyplavujú endorfíny, rovnako ako pri športe. Vďaka nim budete mať dobrú náladu a dokonca dokážu tlmiť prípadnú bolesť. Fungujú doslova ako liek proti bolesti. Práve endorfíny, ktoré počas hry máte, majú dobrý vplyv na imunitu, ale tiež na zdravie ciev a dokonca fungujú aj proti zápalom. Veď si spomeňte na poslednú partičku Žolíka, ktorého ste hrali so susedmi. Iste to bola poriadna zábava, tak prečo to nepraktizovať čo najčastejšie?

Rodinné vzťahy

To, že rodina by mala tráviť spolu čo najviac času je aj podľa psychológov najlepšia cesta na posilnenie vzťahov a tiež budovanie dôvery medzi rodičmi a deťmi. Pokojne vymeňte hry s bábikami či autíčkami za niečo, čo baví obe strany. Deti sa budú tešiť predovšetkým z toho, že sú s vami. Tieto aktivity dokonca prispievajú k normalizácii krvného tlaku, zlepšujú motorické schopnosti a u najmenších aj vnímanie, pamäť a postreh, vďaka čomu si neustále trénujú mozog. A to prospeje každému.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:29