Ku ktorému finančnému typu patríte vy?unsplash
StoryEditor

Šetrilky, utrácačky aj hazardérky - podľa odborníka je 6 finančných typov ľudí. Ako s peniazmi narábate vy?

30.03.2023, 10:35
Životný štýl

Každý človek narába s peniazmi inak. Niekto financie rozhadzuje tak, akoby ich ani nepotreboval, iný má doma peknú zbierku preplnených prasiatok, z ktorých nikdy nič nevytiahol. Podľa známeho japonského odborníka narábajú ľudia s peniazmi 6 spôsobmi. Zistite, aký ste finančný typ ste vy a čo s tým.

Peniaze sú vám ľahostajné

Patríte k ľuďom, ktorým sú peniaze ľahostajné? Ak áno, pravdepodobne ich vnímate povrchne a dokonca aj reči o nich vás priam nudia, otravujú a urážajú. V tom najhoršom prípade dokážete uveriť tomu, že peniaze a majetok nosia smolu, a preto ste schopní odmietnuť aj dedičstvo.

Niekedy máte totiž pocit, že peniaze by nesprávne nasmerovali váš život. Síce sú myšlienky o tom, že nič materiálne nepotrebujete, správne a zdravé, občas vedia byť na škodu. Bohužiaľ, ak pre vás peniaze nič neznamenajú a nesporíte si, veľmi ľahko sa môžete dostať do dlhov, a tým aj do horšieho psychického stavu. Skúste si preto radšej pravidelne kontrolovať výdavky a príjmy. Ak to začnete robiť, uchránite sa od finančného stresu či konfliktov s blízkymi.

Šetríte aj míňate

Šetríte niekoľko mesiacov a odkladáte každú jednu výplatu a zrazu vaše úspory z ničoho nič impulzívne miniete, a to aj na veci, ktoré reálne nikdy nevyužijete. Poznáte to? Ak áno, ste kombináciou šetričov aj utrácačov. Najhoršie na tom je, že sa na jednej strane nútite šetriť, no na druhej by ste najradšej všetko rozhádzali. Práve to vás neustále drží pod materiálnym tlakom, ste vystresovaní a sklamaní sami zo seba.

Skúste si preto urobiť revíziu, čo a začo ste za posledný mesiac minuli najviac peňazí. Potom si na ďalšie obdobie naplánujte podľa toho, koľko zarobíte, na čo všetko môžete a nemôžete peniaze minúť. Iba takto budete mať prehľad o tom, čo si dovoliť môžete a čo je už cez čiaru.

Hazard s peniazmi

Baví vás zarábať, ale zároveň aj míňať? Ak milujete vzrušenie z rizika a prísľuby peňažných odmien sú pre vás potešením, v ktorom sa dokážete rýchlo stratiť, pravdepodobne patríte k hazardérom. Tí sa vyžívajú v tom, keď môžu s peniazmi riskovať. Jednoducho, len unikajú pred nudou.

Mali by ste si však dať pozor, aby ste sa často nestretávali s náhlymi pádmi a zničujúcimi stratami, ktoré vyvrcholia tým, že si budete musieť požičať alebo začať míňať dlho šetrené peniaze. Skúste si preto pri najbližšej výplate veľmi dobre rozmyslieť, či ju chcete celú hneď utratiť. Takisto si ju môžete okamžite vložiť na účet, z ktorého si ju len tak nebudeme môcť vybrať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 03:34