Cestovná horúčka v skutočnosti nie je pre naše telo a myseľ vôbec pozitívna.Dreamstime
StoryEditor

Cestovná horúčka je v skutočnosti stres. Aby ste si vytúžený oddych užili, urobte na dovolenke toto

14.06.2022, 12:00
Životný štýl

Znie to možno paradoxne, ale aj vysnívaná dovolenka môže pre človeka znamenať stres.

V prvom rade sú to financie, pretože mnoho našincov si jednoducho luxusnú dovolenku dovoliť nemôže, ale predsa si na ňu požičajú neraz s tým, že nevedia, ako ju budú po lete splácať. Relaxovať pod palmami s týmto vedomím si potom vyžaduje skutočne hrošiu kožu.

Ako na cestovnú horúčku?

Ešte častejším dôvodom „nervákov“ pred dovolenkou sú organizačné povinnosti so samotným balením kufrov, s presunom a ubytovaním. Či stihneme lietadlo, či sme na nič nezabudli a či tam, nedajbože, niekto neochorie. Hlava je plná starostí, pričom len niekoľko hodín pred odchodom vás v práci ešte zavalili povinnosťami, ktoré musíte do dovolenky stihnúť. Niet preto divu, že keď už konečne nečinne ležíme na pláži či pred chalupou, naše telo a myseľ zostanú z tohto druhého extrému v šoku.

Je preto vhodné radšej si zvoliť formu aktívneho oddychu, kde vašu myseľ zabavia napríklad na fakultatívnych výletoch informácie o miestnej histórii či kultúre, alebo sa budete učiť nové veci. No pozor na hrdinské športové výkony – ak celý rok sedíte v kancelárii, adrenalínové dovolenkové športy môžu byť veľkým hazardom!

Keď je zrazu priveľa času...

Dovolenkovú idylku môžu narušiť aj rodinné spory. Nezriedka sa práve počas voľných dní rodina poháda aj pre obyčajné maličkosti. Dôvodom je, že počas roka na seba jednoducho nemáme čas, riešime len rutinné fungovanie rodiny a teraz máme zrazu kopec času a môžeme sa rozprávať. A aj umeniu konverzovať a najmä počúvať sa musíme jednoducho opäť priučiť…

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 20:12