Počas horúcich letných dní nezabudnite na pár základných pravidiel.pexels
StoryEditor

Jednoduché pravidlo vás ochráni pred spálenou kožou. V čom spočíva zásada 15?

31.05.2022, 09:00
Životný štýl

Už v najbližších dňoch nás čakajú poriadne horúčavy a s nimi spojené prvé slnenie sa. A hoci sa to nezdá, tak jarné slnko dokáže byť zradné a napáchať na vašej koži nemalé škody. Stačí málo a môžete si opaľovanie užiť síce naplno, no bez následkov.

Aby ste sa vyhli spáleniu kože či nepríjemnému úpalu, je nevyhnutné dodržiavať aspoň pár základých pravidiel. Pre uľahčenie si pomôžte číslom 15 a ľahko si zapamätáte každú zásadu.

15 minút a dosť

Po dlhých mesiacoch, kedy bola naša pokožka viac zahalená ako odhalená jej treba dopriať čas na aklimatizáciu. Aj lekári sa zhodujú, že dodržiavanie tohto základného pravidla je pre naše telo dôležité. Nielenže sa tak vyhnete spálenej pokožke, ale aj nepríjemnému úpalu. Aj pobyt na slnku a opaľovanie by malo byť tým pádom postupné. Určite sa lúčom netreba vyhýbať, práve naopak, treba načerpať vitamín D, ale na prvom slnku si doprajte pobyt maximálne 15 minút. Postupne tento interval predlžujte tak, aby aj vaše telo malo dostatok času vytvoriť si základ na opaľovanie, ktoré bude ochvíľu oveľa intenzívnejšie.

Po 15tej

O nástrahách ostrého poludnajšieho slnka ste už iste počuli. Ak sa chcete aspoň ako-tak opaľovať zdravo, tak si naplánujte chytanie bronzu po 15tej hodine. Lúče sú ešte dostatočne teplé, ale minimalizujete riziko spálenia i zákerných kožných ochorení.

Faktor 15

SPF krém by mal byť vašou celoročnou výbavou. Predovšetkým v lete, by ste mali dbať na jeho pravidelné používanie. Hoci sa vám SPF 15 môže zdať málo, pri dodržaní prvých dvoch zásad, a to opaľovania sa maximálne 15 minút, aj to po 15tej hodine, je táto ochrana dostačujúca. Nič však nepokazíte, ak použijete vyšší faktor, pri pätnástke hovoríme o minime.

Pozor na znamienka

Ak máte ten typ pokožky, na ktorej sa tvoria znamienka, mali by ste si dávať na slnečné lúče oveľa väčší pozor. Najmä, ak ich máte na jednej konkrétnej časti tela viac ako 15, napríklad na ruke či chrbte. Priame slnko by malo byť pre vás tabu a krém s vysokým opaľovacím faktorom by ste mali používať denne aj niekoľkokrát, aby ste zabezpečili znamienkam a koži dostatočnú ochranu.

15 minút pred odchodom

Či už ste na dovolenke alebo doma, krém je potrebné si na telo a tvár natrieť aspoň 15 minút pred odchodom z domu, aby ste boli na slnku hneď chránené. Obzvlášť pozor pri mori. Veď viete ako to chodí, rýchlo na pláž, potom do vody, a keď z nej po pol hodine vyjdete von, tak si to odnesie spálený chrbát a ramená. Počas dovolenky si tiež nezabúdajte krém nanášať aj niekoľkokrát denne, hlavne po kúpaní. Aj napriek tomu, že niektoré prípravky sú vodeodolné, neznamená to, že vás účinne ochránia počas celého dňa.

Deti – samostatná kategória

Pediatri každoročne hovoria o tom, aký je pobyt pre deti nebezpečný. Najmä batoľatá do 15 mesiacov by nemali byť nikdy na priamom slnku. Od 12.00 do 15.00 sa predovšetkým s takýmito malými deťmi radšej poberte domov. Aj mimo tohto inkriminovaného času s malými deťmi vyhľadávajte radšej tieň ako miesta, kde na ne bude pražiť priame slnko.

Každoročne lekári alarmujú na poplach a vyzývajú ľudí, aby nepodceňovali prvé slnko. Akonáhle vykukne, pohotovosti sú plné pacientov s úpalom a spálenou kožou. Preto dbajte aj na pitný režim, aby ste si leto užili v zdraví.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 13:35