Zvuk škvariacej sa slaninky vás dokáže uspať.dreamstime
StoryEditor

Uspávacie video so zvukom škvariacej sa slaniny je hitom. A naozaj funguje!

27.05.2022, 09:00
Životný štýl

Spočítali ste už všetky ovečky, no stále spánok neprichádza? Prevaľovanie sa v posteli nikomu na nálade nepridá, najmä keď viete, že vás čaká skoré ranné vstávanie. Na upokojenie mysle existuje množstvo techník. Internet ponúka plejádu zvukov, ktoré vás uspia. Zvuk fénu, digestoru, tečúcej rieky či meditačnú hudbu. A aj slaninu na panvici!

Modernou uspávankou je niečo, čo by ste čakali skôr ráno na tanieri. Nie večer v posteli. Slanina. Konkrétne zvuk škvariacej sa slaninky vám privodí nielen zbiehajúce sa slinky v ústach, ale aj spánok.

Upokojujúce praskanie

Zvuk slaninky na pekáči má vraj rovnako upokojujúce účinky na náš nervový systém ako zvuk dažďa, búrky či šum mora. Medzi psychológmi je táto metóda známa ako ASRM – autonómna senzorická meridiánová reakcia. Aj spánkový odborník Chris Brantner pre denník The Mail potvrdil, že monotónne praskanie na panvici môže mať na niektorých z nás pozitívny vplyv. Zároveň však dodáva, že záleží od typu osobnosti a určite sa nájdu aj osoby, ktorých zvuk bude iritovať.

Staronový fenomén

Samotné videá a nahrávky uspávajúcich zvukov nie sú žiadnou novinkou. Práve naopak. Táto technika, vďaka ktorej si navodíme spánok, sa využíva už dlho. Vedela by vám o tom povedať nejedna mama, ktorá sa snaží uspať svoje novorodeniatko, alebo senzitívni ľudia, ktorí počas splnu oko nezažmúria.

Podľa autorov spánkových štúdii dokáže dokonca tento zvuk predĺžiť najhlbšiu fázu spánku, pri ktorej naše telo najviac regeneruje a mozog si najlepšie oddýchne. 

Tak dámy, najbližšie, keď nám bude hroziť nervové zrútenie, šupnite pár plátkov slaniny na panvičku! Najskôr sa upokojíte a potom aj dobre zaspíte!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 06:39