Za vaše kilá navyše nemôže spomalený metabolizmus, ale životný štýl.pexels
StoryEditor

Vieme, čo má na svedomí vaše nadbytočné kilá po štyridsiatke. A spomalený metabolizmus to nie je!

13.05.2022, 09:00
Životný štýl

Máte práve po štyridsiatke a máte pocit, že s touto štvrtou dekádou prišli aj zmeny na vašej postave? Nedarí sa vám chudnúť a udržať si tip-top postavu tak jednoducho ako v tridsiatke? Ak to pripisujte spomalenému metabolizmu, tak žijete v omyle. Vedci totiž zistili, že vek nemá až taký výrazný vplyv.

Vedci skúmali vyše sedem tisíc respondentov rôznych vekových kategórií. Boli medzi nimi týždňové bábätká aj 95- roční ľudia z 29 rôznych krajín. Medzinárodný tím vedcov po dôkladnom pozorovaní ich návykov a denného režimu dospel k jednoznačným záverom, že za problémy s udržaním či redukovaním hmotnosti vo vyššom veku nemôže spomalený metabolizmus.

Každý z nás má iný metabolizmus

Súčasťou výskumu boli aj dietológovia a jeden z nich upresňuje, že metabolizmus treba chápať ako celok. Je nevyhnutné prihliadať na to, ako telo dokáže využiť energiu z jedla. Tento fakt je veľmi individuálny a vplýva naň mnoho faktorov. Okrem genetiky ho ovplyvňuje tiež miera stresu, ktorý človek má, koľko času venuje oddychu a spánku, zdravotnému stavu a mnohými ďalšími faktormi. Metabolizmus sa síce s pribúdajúcim vekom spomaľuje, ale oveľa neskôr, ako by ste si mysleli.

Deti spaľujú zhruba o 50% viac ako dospelí

Aj vy občas krútite hlavou, ako je možné, že vaše dieťa je stále hladné a kam dáva to množstvo jedla, ktoré počas dňa skonzumuje? Môže za to jeho dokonalé spaľovanie. Deti totiž spália zhruba o 50% viac kalórii ako dospelý jedinec. Medzi prvým a dvadsiatym rokom života sa metabolizmus spomaľuje zhruba o 3% ročne. A tu prichádza rozuzlenie, pretože po dvadsiatke až do šesťdesiatky zostáva náš metabolizmus stabilný. Až po šesťdesiatke sa spomaľuje. Ale nečkajte nič radikálne, pretože je to len 0,7 percenta ročne.

Ak ste si teda doteraz nahovárali pri pohári vína a hranolčekoch, že tie kilá nejdu dole v dôsledku vášho veku, a aká je to nespravodlivosť, tak je načase prestať sa klamať. Radšej sa poobzerajte po dobrom trénerovi, prehodnoťte svoj jedálniček a životný štýl a hor´ sa makať. Pretože vek je naozaj len číslo, a aj keď s ním prichádzajú hormonálne zmeny, ktoré nám cestu za postavou komplikujú, nič nie je nemožné a všetko ostatné sú len výhovorky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:45