Deň matiek sa oslavuje naprieč celým svetom.pexels
StoryEditor

Nezabudli ste? Dnes je Deň matiek, ktorý sa oslavuje už od čias starej antiky, ale spropagovala ho Amerika

08.05.2022, 12:00
Životný štýl
Druhá májová nedeľa patrí už tradične všetkým mamám. Je to deň, kedy sa oslavuje materstvo ako také a mamám viac ako inokedy máme možnosť poďakovať, obdarovať ich a oslavovať s nimi toto ich celoživotné poslanie.

Vďaku svojim mamám vzdávajú verejne politici, umelci, speváci, ktorých piesne venované matkám rezonujú v každom z nás. Tento sviatok však vôbec nieje žiadna novodobá záležitosť, práve naopak. Siaha do ďalekej minulosti.

Prvopočiatky už v starovekom Grécku

Deň matiek má svoje korene ešte v období antiky. Už v starovekom Grécku, ešte 250 rokov pred narodením Krista, sa Deň matiek oslavoval na počesť bohyne, matky všetkých Bohov, Rhey. Neboli to oslavy, ktoré by mali podobu tých dnešných. Šlo skôr o komornejšie stretnutie sa ženského pohlavia. Neskôr, v 16.storočí, sa sviatok začal uznávať a oslavovať aj v Anglicku. Jeho názov bol Mothering Sunday a bol to deň, kedy sa každý smel stretnúť so svojou mamou a bolo mu pridelené pracovné voľno.

Oficiálny sviatok vznikol v USA

Právam matiek sa v USA venovala Anna Marie Jarvisová. Bola matkou jedenástich detí a práve ona prišla s nápadom, aby vznikol deň, kedy sa bude vzdávať hold všetkým mamám na svete. V roku 1907 bolo v USA množstvo ženských spolkov, ktoré silno presadzovali vznik tohto sviatku. Napokon sa im to podarilo a v roku 1914 Kongres USA vyhlásil 8. mája toho istého roku, že druhá májová nedeľa bude patriť mamám a oficiálne tak vznikol Deň matiek. Následne sa nechali inšpirovať aj ostatné krajiny a druhá májová nedeľa je tak už roky venovaná všetkým mamám, naprieč takmer celým svetom. Ako vďaka za to, čo robia pre svoje deti a rodinu, a tým pádom aj pre celú spoločnosť.

Slovensko sa k Dňu matiek vrátilo po roku 1989

Dcéra T.G.Masaryka, Alica Masaryková, sa pričinila o to, aby sa sviatok všetkých mám dostal do povedomia aj na Slovensku. Avšak po ukončení druhej svetovej vojny bol skôr uznávaný Deň žien a Deň matiek na nejaký čas zanikol, respktíve sa neoslavoval. Až po roku 1989 sa opäť začal objavovať v kalendári a my sme sa postupne vrátili k jeho oslavám. 

Spomeňte si v tento deň na tú svoju mamu. Obdarujte ju kvetom, či malým darčekom a nezabudnite jej poďakovať za jej lásku, obetavosť a starostlivosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. júl 2024 12:21