Ktoré najženskejšie veci neboli prvotne určené nám?Pexels/Ray Piedra
StoryEditor

Tangá, vysoké podpätky či sieť obchodov Victoria´s Secret. Týchto 5 ženských záležitostí boli pôvodne pre mužov

06.04.2022, 10:00
Životný štýl
Ťažko uveriť, že tieto dnes už bežné veci boli kedysi vyrábané pre mužov. Spoznajte prekvapivé pôvodné využitie najtypickejších ženských nutností ako sú podpätky alebo crop topy!

Aj keď ide o rovnaké produkty, funkciu mali rozhodne inú a nemusíte sa obávať, že muži nosievali opätky, aby očarili. K zmene došlo väčšinou z praktických dôvodov, jednoducho sa výrobok stal viac užitočný pre opačné pohlavie. Išlo však aj o peniaze – predovšetkým v prípadoch, keď chceli výrobcovia získať väčšie zisky a „presedlali“ tak na ženské zákazníčky.

Vysoké podpätky

Sú považované za jednu z najženskejších vecí a predstava, že boli vynájdené pre mužov, pôsobí komicky. História lodičiek však siaha až k perzským vojakom. V skutočnosti ich nosili kvôli tomu, aby im počas jazdy na koni pomohli zaistiť nohy v strmeňoch. Zlepšovali rovnováhu a presnosť, keď chceli strieľať šípy či zaútočiť na nepriateľa. Napokon perzskí migranti priniesli vysoké opätky do Európy, kde sa začali používať súčasným spôsobom. Uprednostňovali ich najmä aristokrati, a to ako módny spôsob na pozdvihnutie svojej výšky.

Crop topy

Dnes mimoriadne vyhľadávané a módne krátke topy vyrobili muži a, samozrejme, iba pre seba. Crop top slúžil na uľahčenie života kulturistov, ktorí si svoje klasické tričká upravili spôsobom, že z nich odstrihli spodnú časť. Vo vtedajších telocvičniach bol totiž prísny zákaz trénovať bez oblečenia a to ich pravdepodobne inšpirovalo k módnej kreativite, aby ostali oblečení, ale rovnako odhalili pekáč buchiet.

Kabelky

Predchodcami kabeliek sú menšie tašky alebo vrecúška, ktoré ľudia pri sebe nosievali už pred stáročiami. Oblečenie vtedy nemalo vrecká, a tak ich využívali na to, aby mali svoje peniaze a čokoľvek hodnotné stále so sebou. Vrecká bývali často pripevnené k opasku a tieto malé taštičky na peniaze boli medzi mužmi obľúbené pre svoju funkčnosť. Po istom čase sa mini kabelky zapáčili aj ženám a stali sa módnym doplnkom, dokonca nevyhnutnosťou každej z nás.

Victoria´s Secret

Predajne Victoria´s Secret sa zrodili ako nápad istého muža menom Raymond, ktorý sa cítil nepríjemne počas nakupovania bielizne so svojou manželkou. Práve táto otrávenosť ho priviedla k myšlienke na vytvorenie miesta, kde by sa pri nakupovaní bielizne pre svoje partnerky stretávali výlučne muži. Chcel, aby sa pri tom cítili uvoľnene a nie trápne. Zámer mu však celkom nevyšiel, pretože dnes v týchto predajniach muža zahliadneme iba málokedy.

Tangá

Pred mnohými rokmi nosili tangá alebo g-strings muži, a to ako kus plátna zakrývajúci bedrá a intímne partie. Prvé tangá sa objavili v Afrike, neskôr v Grécku, na Kréte a v Japonsku. K ich znovuobjaveniu došlo začiatkom 19. storočia, kedy si ich jednoduchou metódou pomocou zvieracích koží vyrábali poniektoré africké kmene.

image

Prvé tangá sa objavili v Afrike v roku 42 000 p. n. l. Na rozdiel od dnešných "tangáčov" ich preferovali skôr muži, do módy prišli opäť v roku 1800.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:25