pixabay.com
StoryEditor

Plač bábik neodradí dievčatá od skorého materstva

03.09.2016, 07:30
Životný štýl
Autor:
ČTK
Programy prevencie pred nechceným tehotenstvom, pri ktorých sa používajú bábiky imitujúce potreby novorodencov, podľa štúdie uskutočnenej v Austrálii nefungujú. Píše o tom spravodajský server BBC News s odvolaním sa na zdravotnícky časopis The Lancet.

Štúdia sa zamerala na viac ako tisíc dievčat zo Západnej Austrálie vo veku od 13 do 19 rokov. Zúčastnili sa programov na prevenciu pred predčasným rodičovstvom. Experti ich potom sledovali až do veku 20 rokov. Zistili pritom, že percento absolventiek programu, ktoré prišli do 20 rokov do iného stavu, bolo vyššie ako u dievčat, ktoré sa programu nezúčastnili, píšu lidovky.cz.

Z absolventiek programu prevencie pred nechceným otehotnením porodilo do svojich 20 rokov 8% dievčat a 9% podstúpilo potrat. Z dievčat, ktoré sa programu prevencie nezúčastnili, porodili 4% do svojho 20 roku a 6% išlo na potrat.

V programe prevencie, ktorý má zabrániť neželanému počatiu u mladých dievčat, sa využíva bábika, ktorá začne plakať, keď potrebuje nakŕmiť, keď si potrebuje grgnúť, alebo keď chce vymeniť plienku. Bábika má dievčatám ukázať náročnosť materstva.

Nepresná ukážka
Účastníčky tiež v programe získajú informácie o pohlavných chorobách, antikoncepcii a finančnej záťaži rodičovstva. Podobné programy ako v Austrálii sú využívané v školách, v desiatkach ďalších krajín sveta.

Julie Quinlivanová z austrálskeho Ústavu pre výskum zdravia ako jeden z pravdepodobných dôvodov neúspechu spomínaného programu prevencie uviedla, že simulátor napodobňujúci správanie novorodencov nedokáže presne sprostredkovať, aké to je starať sa o čerstvo narodené dieťa.

Quinlivanová tiež upozornila, že program sa zameral iba na veľmi mladé dievčatá, a nie na chlapcov, ktorí pri nechcenom počatí hrajú rovnako dôležitú úlohu. Program tiež dostatočne nezdôrazňuje negatíva rodičovstva v príliš nízkom veku. Domnieva sa, že by vzdelávanie k plánovanému rodičovstvu malo začínať podstatne skôr, ešte pred pubertou, a že by sa malo zamerať predovšetkým na deti zo sociálne slabých rodín, u ktorých je podľa skúseností väčšie riziko rodičovstva v príliš mladom veku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 00:49