pixabay.com
StoryEditor

Potraviny, ktoré riadia cestu k pracovnému úspechu. Ktoré vám v tom pomôžu?

17.08.2016, 06:00
Životný štýl
Stále na niečo zabúdate, nepamätáte si, čo vám šéf hovoril pred polhodinou a neviete sa sústrediť na prácu? Funkciu mozgu môže pozitívne ovplyvniť aj strava. Prejedzte sa k pracovnému úspechu!

Podľa odborníkov dokážu niektoré potraviny zlepšiť koncentráciu, pamäť i produktivitu. Aby ste si udržali pamäť aj intelekt na vyššej úrovni, postará sa o to vhodne zvolený jedálníček, ktorý pôsobí na náš mozog.

Potraviny, ktoré zvyšujú koncentráciu

Základom koncentrácie je voľný tok informácií medzi mozgovými bunkami, ako píše dailymail.co.uk. Tieto bunky potrebujú kyslík k tomu, aby sa zaktivizovali. K tomu im pomôžu omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa predovšetkým v tučných rybách, vlašských orechoch a v tekvicových a ľanových semenách. Pomáhajú vytvárať a udržiavať tukovú substanciu myelín, čo môže byť dôvod, prečo doplnky s rybím olejom zvyšujú duševnú výkonnosť detí, aj keď štúdie, ktoré na to poukázali, sú kontroverznejšie.

TIP: Jedzte pravidelne, aspoň tri jedlá denne. Budete sa lepšie sústrediť. Ak dostanete na niečo chuť medzi hlavnými jedlami, siahnite po vlašských orechoch a semenách.

Potraviny, ktoré zlepšujú náladu

Za naše pocity, rovnako ako všetky duševné činnosti sú zodpovedné elektróny a chemické látky. Informácie medzi bunkami sa prenášajú neurotransmitery, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v tom, akú máme náladu.

Jedným z kľúčových neurotransmiterov je dopamín. Stúpajúce hladiny dopamínu majú za následok entuziazmus, nadšenie a potešenie. Klesajúce hladiny sa spájajú zase s pocitom prázdnoty, smútkom a podráždenosťou. Aby ste si zaistili stabilnú produkciu dopamínu a neopustil vás úsmev na tvári, stavte na repu, mandle, vajcia, mäso a obilie. Ak si chcete čo najrýchlejšie zlepšiť náladu, dajte si čokoládu, ktorá zvyšuje hladinu dopamínu. Môže za to obsah anandamidu, teda molekuly tuku, ktorá sa podobá na účinnú látku, nájdenú v marihuane.

TIP: Vyskúšajte slaninu a vajcia na raňajky pre dobrú náladu po celý deň. Mandle sú tiež dobré na občerstvenie a rovnakú službu preukáže aj tmavá čokoláda v popoludňajších hodinách.

Nápoje, ktoré podporujú sústredenosť

Klasickým liekom, ako sa postaviť na nohy, je popíjanie lahodného čierneho moku. Kofeín vzbudzuje mozgové bunky k väčšej aktivite a teda aj energii, no zároveň tiež zvyšuje nervozitu. Preto sa odporúča zostať pri jednej káve.

TIP: Jediné espresso zvýši bdelosť, ale z dvojitého už budete nervóznejší a myslenie bude horšie.

Jedlá, ktoré posilňujú pamäť

Naša schopnosť zapamätať si veci odráža to, ako veľmi mozgové bunky medzi sebou vytvárajú nové spojenia. Najjednoduchšie k tomu dochádza vtedy, keď sme povzbudené dobrou náladou - to je dôvod, prečo máme tendenciu si pamätať udalosti, ktoré sa dejú vtedy, keď sme viac pocitovo alebo intelektuálne stimulovaní. Jednoducho povedané, ide o situácie, ktoré prežívame viac na emocionálnej úrovni. Môže za to acetylcholín, vyrobený z cholínu, ktorý sa nachádza vo vajciach, pečeni a sóje. 

TIP: Vajcia vplývajú na pamäť a podporujú ju. Nezabúdajte na ne v jedálničku a konzumujte ich pravidelne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 17:23