pixabay.com
StoryEditor

Lenivosť je známkou vysokej inteligencie. Ako je to možné?

12.08.2016, 06:00
Životný štýl
Z času na čas postihne všetkých, či už vo väčšej alebo menšej miere. Lenivosť. Niekomu sa permanentne nechce pohnúť ani prstom, inému sa len niekedy niečo nemusí chcieť. Ak patríte do prvej skupiny ľudí, ktorí sú stále leniví, zrejme patríte medzi inteligentnejších, ako tvrdí štúdia.

Považuje sa za zlú ľudskú vlastnosť, no na druhej strane nemusí byť úplne na škodu. Podľa odborníkov ľudia s vyšším IQ trávia viac času leňošením a oddychom než tí s nižšou inteligenciou, ako píše independent.co.uk.

Vedúci výskumu Todd McElroy z Florida Gulf Coast University si spolu so svojimi kolegami vybral 60 študentov, ktorí dostali dotazník s otázkami. Mali v ňom uviesť, ako riešia nové úlohy, či sa spoliehajú na nové spôsoby, ktoré využívajú alebo to robia len pre to, že jednoducho musia. Následne ich rozdelili do dvoch skupín po tridsať. Prvú skupinu tvorili myslitelia a v druhej boli študenti, ktorí nepremýšľajú. Každý účastník dostal zariadenie na zápästie, ktoré nasledujúcich 7 dní sledovalo jeho pohybové aktivity. Vďaka tomu vedci vedeli, ako boli fyzicky aktívni.

Ukázalo sa, že tí, ktorí viac myslia, boli menej aktívni ako druhá skupina, ale s výnimkou víkendu. Počas dvoch voľných dní totiž vedci nezaznamenali žiadny rozdiel. Odborníci na tento fakt majú teóriu, že menej premýšľajúci ľudia sa začnú rýchlejšie nudiť, preto svoj čas potrebujú naplniť fyzickou aktivitou.

Ako dodal vedúci výskumu, lenivosť u inteligentných ľudí je negatívnym dopadom sedavého zamestnania, o ktorom je známe, že ide o doslova zabijak zdravia. Buďte aktívni, no nezabúdajte občas na oddych. To je tá správna zlatá cesta.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 10:22