pixabay.com
StoryEditor

Podpätky vracajú úder. Budú extravagantné, vysoké a nečakane pohodlné

07.08.2016, 14:45
Životný štýl
Už sme skoro zabudli, že existujú, ale na prehliadkových mólach aj v módnych magazínoch ich je zase plno. Či už sa nám tá myšlienka páči, alebo nie, vysoké podpätky na tohtoročnú jeseň plánujú veľký návrat. A vďaka novým technologickým vychytávkam budú možno pohodlnejšie, než si ich pamätáme.

Vybavujete si ešte elegantné lodičky na ihlách, ktoré frčali v roku 2012? Zrejme nie, pretože pred tromi rokmi francúzsky módny dom Céline obul modelky do "zdravotných" sandálov Birkenstock a o sezónu neskôr značky ako Chanel či Dior vo svojich najluxusnejších kolekciách vymenili podpätky za tenisky. Zrodila sa malá revolúcia, ako píše idnes.cz.

Značka Nike vrátila do hry klasické AirMax, Adidas konkuroval s novou edíciou tenisových topánok Stan Smith, speváčka Rihanna začala navrhovať pre Pumu a tí, ktorí k veľkým značkám hľadali alternatívu, sa zamilovali do zabudnutých tenisiek New Balance.

Nízke topánky to vyhrali. Veľa žien sa zrazu zmenšilo o pár centimetrov a ísť na jogu, do práce aj na večierok v rovnakých teniskách už zrazu nebolo faux pas, ale tá najštýlovejšia rebélia. Znamenalo to: mám nabitý diár, som moc cool na nejaké prezúvanie a pohodlie si cením nadovšetko.

Za tých pár rokov sa z tenisiek - a nízkych topánok vôbec - stala norma. Lodičky alebo sandálky na podpätku si schovávame len na miesta a príležitosti, kde je špeciálny dress code; a dokonca aj tam sa nižší variant niekedy odpúšťa. Napríklad herečku Susan Sarandonovú, ktorá tento rok na červený koberec v Cannes obula špicaté balerínky, módna polícia nielen nechala tak, ale dokonca jej tlieskala.

Poriadne vysoké prekvapenie

Lenže celý módny biznis je postavený na zmene. Čím výraznejšie, tým lepšie, cieľom je predsa zaujať, prekvapiť, oslniť a ideálne zviesť ku kúpe. Moment prekvapenia tento rok využila veľa návrhárov, a tak ich modelky museli pohodlie tenisiek, páskových sandálov a mokasín znova vymeniť za elegantnú chôdzu na poriadnych "štekloch".

Týždne módy, ktoré predstavili kolekcie pre tohtoročnú jeseň a zimu, ich boli plné. Najviac podpätkov, platforiem a klinov sme mohli tradične napočítať v Miláne, k talianskej móde ich ženskosť a priamočiary sex-appeal jednoducho patria. Či už v podobe subtílnych ihiel na prehliadkach Versace, Moschino a Miu Miu alebo v hravej retro forme ako pri Gucci alebo u Dolceho & Gabbana.

Londýnskemu fashion weeku vládli širšie a robustnejšie podpätky, žiarivé farby a lesklé materiály, v New Yorku si pre svoje extravagantné fanúšičky, medzi ktoré patrí speváčka Lady Gaga, pripravil skutočnú lahôdku návrhár Marc Jacobs. O jeho topánkam na vysokánskej platforme sa hovorilo a ešte sa o nich hovoriť bude, najmä až ich (v decentnejšej variante) začnú kopírovať módne reťazce.

Že v nich na jeseň nájdeme podpätky všetkých druhov, výšok, šírok i farieb je už teraz nad slnko jasné. "Už zase pôsobia sviežo," povedala americkej ELLE Laura Larbastierová, riaditeľka nákupu v luxusnom londýnskom butiku Browns Fashion. "Ak ste si na ne odvykli, začnite tento rok znova s masívnym podpätkom alebo platformami," odporúča.

Z návratu podpätkov sa raduje aj kreatívna riaditeľka značky Jimmy Choo Sandra Choi: "Odjakživa majú schopnosť vás premeniť, ako na emocionálnej úrovni, tak fyzicky." Sama sa najlepšie cíti v klasických choovských členkových topánkach, ktoré vlastní v niekoľkých variantoch. "Zmení váš postoj a cítite sa v nich sebavedomejšie, silnejšie. Navyše vám pridajú centimetre a lichotia nohám."

Od rakiet k sexi lodičkám

Že stále nie ste presvedčená? Zvykla ste si na komfort a praktickosť tenisiek a klopkať po meste na spôsob Carrie Bradshaw vás neláka? V roku 2016 má podobnú výhradu mnoho žien. A expertov, ktorí by sa zaoberali dizajnom topánok z pohľadu pohodlia, je prekvapivo málo.

Jednou z nich je Dolly Singhová, zakladateľka start-upu Thesis Couture. Spolu so svojím tímom pracuje na vytvorení dokonalých topánok na vysokom podpätku. Vzhľadovo neprekvapí, ale kto si v nich vyskúša chodiť, nebude vraj chcieť iné – také sú pohodlné.

"Pracujeme s materiálmi, ktoré už existujú, ale v obuvníctve sa zatiaľ nepoužívali. Predovšetkým s vysoko kvalitným zložitým polymérom, ktorý je zmesou plastu a nylonu a dobre sa s ním pracuje. Je dosť silný, aby sa nezlomil, ale dosť mäkký na to, aby vás netlačil," vysvetľuje Singhová.

"Vo výrobe a predaji topánok sa točia desiatky miliárd, ale za posledných osemdesiat, možno sto rokov v ňom neprebehla takmer žiadna inovácia," čuduje sa expertka, ktorá skúsenosti nabrala v raketovom inžinierstve aj vo vývoji virtuálnych okuliarov. "Keď vyvíjate rakety, musíte pochopiť základnú fyziku. Rovnaké je to u topánok: je to vlastne štruktúra, ktorá podopiera ďalšiu štruktúru - ľudské telo," zhŕňa.

Podobne o kľúčovom prvku každého šatníka začína premýšľať čím ďalej viac ľudí. Americká podiatrička Marion Parke verí, že odpoveďou je polyuretánová pena, ktorá sa používa na výrobu protetík a ortopedických pomôcok; experti obuvníckej značky Stuart Weitzman spoliehajú na špeciálne upravenú gumu, latex aj zmäkčovače kože. Všetci dohromady potom technológie posúvajú ďalej a doba, kedy budeme veselo behať po uliciach na štekloch ako Carrie, bude zase o niečo bližšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 07:47