pixabay.com
StoryEditor

Chcete šťastné dieťa? Skúste mu zjednodušiť život a zahnať stres

31.07.2016, 06:00
Životný štýl
V uponáhľanom tempe dnešného digitálneho svetu sadieťa mnohí ľudia radšej vydajú opačným smerom - svoj život si chcú zjednodušiť tak, aby si ho mohli v pokoji a lepšmaie užívať. Niektoré ich zvyky môžete využiť aj pri plánovaní rodinného života.

Lekári nám neustále opakujú, že stres nie je zdravý a musíme sa naučiť relaxovať a odpočívať. No my sa stresujeme, pretože key na to máme nájsť čas? Riešením nie je byť ešte výkonnejší a zvládať osem činností naraz, ale naopak zjednodušenie a spomalenie, ako píše idnes.cz.

Blogerka a spisovateľka Sandy Krepsová píše o svojej rodine a ich jednoduchom živote, v ktorom sa vyhýbajú zbytočnému konzumu. A všimla si pritom, že celá jej rodina je teraz šťastnejšia a pokojnejšia.

Menej hračiek znamená kvalitnejšiu hru

Základom je zbaviť sa zbytočností - vecí a hračiek, ktoré zaberajú náš životný priestor. Dnešné deti majú také množstvo hračiek, že je pre nich problém si s nimi poriadne hrať. Prítomnosť ďalších lákavých objektov nedovolí dieťaťu hlboko sa ponoriť do hry, namiesto toho preskakujú od jednej k druhej. Hračky preto pravidelne preberajte a snažte sa kontrolovať aj ich príliv do domácnosti.

Priaznivci jednoduchého života tiež preferujú jednoduchšie hračky, ktoré dieťaťu umožňujú hrať sa s nimi viacerými spôsobmi a viac zapojiť fantáziu. Ak sa nechcete hračiek rovno zbavovať, skvelé riešenie je ich "schovanie". Polovicu hračiek zoberte a uskladnite a po niekoľkých mesiacoch až pol roku ich vymeňte. Dieťa bude mať pocit, že dostalo nové hračky a bude sa s nimi zase nadšene hrať.

Krepsová odporúča zapájať deti do pravidelného procesu triedenia hračiek. Pravidelne treba preberať aj detské oblečenie, z ktorého ratolesti neustále vyrastajú.

Menej aktivít a viac hrania

Deti ale ocenia aj zjednodušenie každodenných aktivít - skúste sa preto zamyslieť nad počtom krúžkov a ďalších mimoškolských aktivít. Má dieťa ešte vôbec čas na hru? Tá je pre dieťa rovnako dôležitá ako učenie a rozvíjanie talentov. Rovnako tak ale deti potrebujú štruktúru vo svojom dennom i týždennom rytme.

"Váš rytmus nemusí byť presný na minútu každý deň, ale skôr očakávateľné plynutie udalostí (od obeda k sieste a následnej hre vonku). Vedomie, čo bude nasledovať, umožní deťom prežiť deň v pokojnejšom rytme," napísala Krepsová pre magazín Green Child.

Krepsová odporúča dokonalé rodinné plánovanie v spoločnom on-line kalendári, kam budete písať všetko - vrátane termínu zaplatenia školských obedov alebo prehliadky u zubára, aby celá rodina stále vedela, čo je v pláne, čo je potrebné urobiť a nestresovali sa so snahou zapamätať si termín triednych schôdzok.

Všetko dobre naplánujte

Nezabudnite si do neho naplánovať aj odpočinok s rodinou: večer s filmom a popcornom, stolovými hrami alebo napríklad prechádzka v parku. Čítajte si spolu alebo napríklad upečte sušienky - dôležité je stráviť nejaký čas spoločne, bez stresu a naháňania sa za schôdzkami a povinnosťami po meste.

Krepsová odporúča dohliadnuť aj na to, aby deti netrávili príliš veľa času pred televíznou obrazovkou alebo so svojimi telefónmi tabletmi a inými elektronickými hračkami. Život on-line so svojím nekonečným množstvom protichodných informácií o všetkom možnom je pre dnešné deti totiž tiež zdrojom stresu.

Pre zjednodušenie spoločného života a šťastnejší život detí je tiež vhodné viesť ich k samostatnosti a zapojeniu sa do domácich prác - samozrejme s ohľadom na ich schopnosti a vek. Pri spoločných nákupoch im potom môžete nenápadne vštepovať svoj postoj k zbytočnému utrácaniu za veci, ktoré nie sú k nášmu životu nevyhnutné.

"Zjednodušenie je postupný proces, ktorý nedokončíte za jedno popoludnie alebo víkend. Nejakú dobu trvá, než sa zbavíte zbytočných vecí, zmeníte svoje zvyky a vytvoríte si nový rodinný rytmus. Nie je jednoduché zmeniť smer vo chvíli, keď sa celá rodina rúti životom rýchlosťou svetla a chaos im pritom šliape na päty. Začnite preto pomaly a malými zmenami a myslite pritom na to, ako chcete, aby váš život vyzeral," myslí si Krepsová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 22:36