pixabay.com
StoryEditor

Tehotenstvo bolo strašné, zažívala som muky, hovorí mamička

24.07.2016, 16:45
Životný štýl
Väčšina žien považuje tehotenstvo za jedno z najkrajších období v živote a teší sa na príchod bábätka. To však nebol prípad Brittany Scalaovej (26) zo Sydney, ktorá trpela depresiami a dokonca uvažovala nad tým, že by tehotenstvo ukončila, aby nemusela znášať každý deň obrovské muky.

Popôrodné depresie sú už celkom dlho známe. O depresívnych stavoch počas tehotenstva sa ale moc nehovorí. Bohužiaľ práve úzkostné stavy a depresie v tehotenstve postihli Brittany, ako píše idnes.cz.

Zvracanie ju dostalo do nemocnice

Tá mala stavy na vracanie, a keď sa z tehotenského testu dozvedela, že je naozaj v očakávaní, už trávila hodiny na toalete, pretože nemohla zvracanie zastaviť.

"Celé tehotenstvo som trpela kvôli zvracaniu. Začalo to niekedy počas tretieho týždňa tehotenstva. Keď som zistila, že čakáme bábätko, bola som šťastná. Zároveň mi ale bolo tak strašne zle, že ma nadšenie rýchlo prešlo," oznámila žena v rozhovore pre britský server Daily Mail.

Zvracanie sa navyše každým dnes stupňovalo a Brittany mnohokrát skončila aj v nemocnici na infúziách, pretože už potom nebola schopná ani chodiť. Niekedy si ustlala priamo na zemi vedľa toalety a čakala tam až do tej doby, než jej partner prišiel z práce a odniesol ju zoslabnutú do postele. Počas prvých dvanástich týždňov schudla viac ako desať kilogramov.

"Myslím si, že práve vtedy moje depresia začali. Nikdy som totiž nedokázala naplno prežiť ten pocit šťastia z očakávania dieťaťa. Vždy mi bolo tak zle, že som sa nedokázala radovať. Bolo to naozaj strašné a každý deň som zažívala hotové muky," zverila sa.

Po depresiách šťastie

Kvôli svojmu správaniu mala veľké výčitky svedomia. Vôbec nevnímala, že v nej rastie nový život. "Nevnímala som žiadne prepojenie medzi mnou a bábätkom," oznámila. Keď bola úplne na dne a mala depresie aj z toho, že jej ľudia hovorili, že má príliš malé bruško na to, v koľkom je mesiaci, lekári jej radšej naordinovali antidepresíva.

V necelom tridsiatom ôsmom týždni tehotenstva sa potom lekári rozhodli, že vykonajú plánovaný cisársky rez, pretože mali strach, že by neskôr pôrod nemusela zvládnuť.

Až keď sa jej narodila dcéra, začala sa konečne Brittany cítiť šťastná. Popôrodné depresie nemala a užívala si narodenie dieťaťa. "Dcéra ma neskutočne zmenila. Milujem ju celým svojím srdcom a veľmi sa ospravedlňujem, že som kedy pomýšľala na to, že by som kvôli svojmu zvracaniu a depresii tehotenstvo ukončila. Všetko to stálo za to, hoci to bolo veľmi ťažké," dodala žena. A dúfa, že zverejnením svojho príbehu trochu podporí tie ženy, ktoré majú rovnaké problémy a cítia sa kvôli nim zle.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 15:19