pixabay.com
StoryEditor

Prečo menštruácia tak bolí? Štúdia prišla s prevratným zistením

21.07.2016, 06:00
Životný štýl
Každá žena ho pozná. Mnohé dokáže odstaviť aj na niekoľko dní. Prečo predmenštruačný syndróm bolí?

Považuje sa za postrach žien. Každá prežíva predmenštruačný syndróm rôzne. Jedna trpí silnými bolesťami v podbrušku, ktoré ju pripútajú na posteľ, iná ani nevie, že sa menštruácia blíži. Najnovšia štúdia prišla s prevratným zistením, čo je to vlastne predmenštruačný syndróm.

Prítomnosť proteínu v tele

Podľa štúdie, uverejnenej v odbornom časopise Journal of Women´s Health, ktorej sa zúčastnilo 3 302 žien, počas PMS koluje v našom tele vysoká koncentrácia biomarkeru C-reaktívneho proteínu (CRP). Ide údajne o akýsi zápal, preto je vhodné počas PMS užívať protizápalové lieky, ako píše independent.co.uk. Už predchádzajúce výskumy zistili prítomnosť spomínaného proteínu pri srdcovom infarkte.

Predmenštruačný syndróm sa prejavuje zmenami nálady, kŕčmi v bruchu, bolesťami v krížoch, chuťou do jedla, nadúvaním a bolesťou pŕs. Súvisia so zvýšenou hladinou C-reaktívneho proteínu, čo je vlastne zápal.

"Z výsledkov vyplýva, že v tele sa dejú rôzne mechanizmy, ktoré spôsobujú, že väčšina žien trpí aspoň na niektoré z uvedených príznakov. Ženám sa odporúčajú protizápalové lieky, ktoré môžu byť užitočné na liečbu týchto príznakov," povedala Dr. Susan Kornsteinová a dodala, že nové zistenia sú základom pre hľadanie nových možností liečby i prevencie.

Zhruba 80 % ženskej populácie, ktoré pravidelne menštruujú, zažívajú príznaky ako bolesti brucha, migrény, nadúvanie a nevoľnosť. Ešte vo februári profesor John Guillebaud, profesor reprodukčného zdravia na University College London povedal, že bolesť pri syndróme je "rovnako zlá ako infarkt".

Ako zmierniť priebeh PMS?

Našťastie, existujú spôsoby, ktoré zmiernia vaše trápenie a vďaka ktorým si nebudete musieť dať tabletku. Samozrejme v prípade, že nemáte príliš veľké bolesti. Predmenštruačný syndróm spôsobuje zadržiavanie vody, čomu napomáha konzumácia soli. Preto by ste mali zabudnúť na slané jedlá, napr. zemiakové lupienky. Tak minimalizujete pocit, že máte nafúknuté bruško. Taktiež sa treba vyhýbať sladkým jedlám, ktoré taktiež vedia narobiť škodu. Rozkolíše sa vám hladina hormónov v tele, čo môže spôsobiť ešte horšiu náladu. Tabu je alkohol, kofeín a mlieko. Dajte zelenú menším porciám, zelenine, ovociu, semenám, rybám a dobrému spánku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 11:22