pixabay.com
StoryEditor

História aristokratickej obuvi. Ako vznikli gumáky?

09.07.2016, 14:45
Životný štýl
Špina i aristokracie, vysoká móda aj tá najzákladnejšia funkčnosť. To všetko v sebe spájajú gumáky. Nepríťažlivé meno topánok, ktoré vedia drieť aj pivovarskí valasi, zastiera prekvapivo vznešený pôvod.

Gumáky alebo tiež čižmy začali dupať po svete niekedy začiatkom 19. storočia na nohách britskej aristokracie, ako píšu lidovky.cz.

Vojvoda z Wellingtonu, poľný maršal Arthur Wellesley, ktorý slúžil ako premiér, minister zahraničia, vnútra a kolónií a tiež presne pred dvesto rokmi pri Waterloo porazil Napoleona, vtedy prišiel za svojím londýnskym obuvníkom, aby mu upravil vysoké kožené jazdecké topánky. Ten im znížil opätok, mierne zaoblil špičku a zrezal ich zhruba do polovice lýtok. Topánky urobil dostatočne pevné, aby s nimi mohol vojvoda v sedle ťahať do boja, aj elegantné, aby sa v nich mohol blysnúť vo večernej spoločnosti.

Vďaka Wellesleyho renomé sa z nových topánok stal hit britských aristokratov. Všetci - aj vrátane Beau Brummella, ktorý vo vtedajšom Londýne udával módne trendy - chceli nosiť rovnaké topánky, ako mal vojnový hrdina. To už sa písali 40. roky predminulého storočia a svoj veľký rozvoj mali Wellingtons, ako sa topánkam vtedy hovorilo, pred sebou.

Ďalšiu kapitolu v ich histórii začal písať americký podnikateľ Hiram Hutchinson, ktorý v roku 1852 kúpil od Charlesa Goodyear patent na výrobu prírodnej gumy a nasledujúci rok sa s ním presťahoval do Francúzska, kde založil manufaktúru na výrobu gumovej verzie obľúbených wellingtonek. A gumáky boli na svete.

Vďaka svojej nepremokavosti a odolnosti si získali najväčšiu obľubu hlavne medzi tamojšími poľnohospodármi, ktorí mohli konečne odhodiť nepohodlné dreváky. Najväčší rozmach však topánkam v 20. storočí priniesli katastrofické vojenské konflikty. Rovnaké vlastnosti, aké si u nich zamilovali francúzski sedliaci, ocenili aj britskí vojaci v rozmočených zákopoch prvej i druhej svetovej vojny.

Po roku 1945 sa gumáky vrátili k svojmu civilnému účelu. Výrobcovia mierne poupravili ich tvar, aby boli okolo lýtok o niečo voľnejšie, špičku ešte viac zaoblili a podrážku zosilneli. K tradičnej čiernej a olivovo zelenej pridali ďalšie farby. Z poľnohospodárstva topánky prenikli do zdravotníctva, ťažkého priemyslu, potravinárstva aj do všetkých častí sveta. A v roku 2012 ich počas otváracieho ceremoniálu Olympijských hier v Londýne Česi priniesli späť do Anglicka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:46