pixabay.com
StoryEditor

Ako na nás pôsobí predĺžený víkend? Nečakané účinky podľa štúdií

06.07.2016, 06:00
Životný štýl
Spravte si predĺžený víkend a využite ho na výlet za hranice všedných dní. Nielenže si oddýchnete od pracovného kolotoča, ale hlavne posilníte si zdravie.

Prečo by sme si častejšie mali dopriať predĺžené víkendy podľa huffingtonpost.co.uk?

1. Plánovanie krátkych dovoleniek v priebehu celého roka sa postarajú o vašu pohodu

Užívanie krátkych, no pravidelných dovoleniek by mohlo byť kľúčom k šťastiu na pracovisku. Podľa menšej štúdie, zverejnenej v časopise Stres a zdravie v roku 2011 zamestnanci, ktorí si brávali štvor- až päťdňové voľné dni, vykazovali lepšie zdravie a taktiež celkovú pohodu. Menej odpracovaných dní sú síce tiež výhodou, no v porovnaní s týmto zistením, len malou čerešničkou na torte. Aj keď pozitívne účinky sa postupne znižovali, zatiaľ čo sa dovolenka chýlila ku koncu, vedci zistili, že čím viac boli oddychujúci uvoľnení a psychicky sa dokázali odpútať od práce v priebehu voľných dní, tým lepšie sa cítili, keď sa vrátili naspäť do práce. Tí, ktorí nevydržia bez toho, aby sa nepozreli do svojej e-mailovej schránky ešte aj počas dovolenky, však nepocítili benefity voľných dní. Ba práve naopak, bola u nich zaznamenaná nižšia úroveň zdravia a pohody v dňoch po tom, čo sa vrátili domov.

2. Dlhé hodiny práce môžu byť nebezpečné pre ľudské zdravie

Dôvod, prečo si aspoň cez víkend zakázať čo i len minúty navyše, venované práci.

Štúdia zverejnená v lekárskom časopise Lancet zistila, že pracovníci, ktorí odrobili 55 hodín za týždeň alebo viac, mali o 33 percent vyššie riziko vzniku cievnej mozgovej príhody a o 13 percent vyššie riziko srdcových ochorení než tí, ktorí pracovali štandardne 40 hodín za týždeň.

"Bolo to prekvapivé," neskrýval nadšenie Mika Kivimäki, vedúci autor štúdie a profesor epidemiológie na University College v Londýne. "Predtým sme zistili, že dlhý pracovný čas bol spojený s cukrovkou, ale iba medzi tými s nízkym socioekonomickým statusom. Naproti tomu súvislosť s mŕtvicou bol pozorovaný vo všetkých skupinách."

3. Štvordňový školský týždeň robí z detí lepších študentov

Skrátený pracovný týždeň nie je len prínosom pre kancelárskych pracovníkov. Žiaci základných škôl, ktorí sa zúčastnili skráteného štvordňového školského týždenného programu mali lepšie výsledky v matematike ako tí, ktorí chodili do školy päť dní v týždni. Odhalila to štúdia z univerzít Georgia State a Montana State Universities, ktorá bola publikovaná v časopise Vzdelávanie, financie a politika.

"Pôvodne sme si mysleli, že viac dní by mohli učiteľom poskytnúť možnosť využiť rôzne druhy učebných procesov," tvrdí Mary Beth Walkerová, dekanka na Andrew Young School of Policy Studies v Georgii a ďalej vyhlásila: "Tiež sme špekulovali nad tým, že štvordňový školský týždeň by mohol spôsobiť zníženú absenciu.“

Tak je to čierne na bielom. Trojdňové víkendy nás robia šťastnejšími, sú dobré na učenie i pre zdravie. Ak si ich nemôžete často dovoliť, aj raz za mesiac tri dni ničnerobenia a načerpania energie v novom prostredí dokáže s nami spraviť doslova divy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 01:09