pixabay.com
StoryEditor

Dejiny plážovej módy. Nazrite do histórie vzniku bikín

03.07.2016, 14:45
Životný štýl
Autor:
ČTK
O poriadny rozruch sa pred 70 rokmi postaral francúzsky návrhár plážového oblečenia Louis Réard. Na prehliadke 5. júla 1946 predstavil svoj najnovší výtvor - miniatúrne dvojdielne dámske plavky, ktoré nazval bikiny.

Novinka dostala názov podľa tichomorského atolu Bikini, na ktorom len o štyri dni skôr Američania testovali jadrovú bombu. "Menšie až najmenšie plavky na svete" svoje pevné miesto na plážach našli až v 60. rokoch, ako píše idnes.cz.

"Výbuch" v módnej branži sa odohral v luxusných parížskych kúpeľoch Molitor, kde Réard (1897-1984) úplne proti vtedajším pravidlám dobrého vkusu poslal na mólo dámu, ktorej najchúlostivejšie miesta zakryl len štyrmi trojuholníkmi z bavlnenej látky pospájanými šnúrkami. Vzhľadom k tomu, že sa návrhárom nepodarilo presvedčiť žiadnu profesionálnu modelku, aby jeho „pidiplavky“ predviedla, ujala sa úlohy striptízová tanečnica Micheline Bernardiniová.

Dva diely už od antiky

Dve neveľké kusy tkaniny obliekali pritom už dievčatá hrajúce loptové hry na Sicílii v 4. storočí nášho letopočtu. Archeológovia ich objavili na rímskych mozaikách štyri roky po Réardových bikinách.

Aj vo filmoch pre pamätníkov sú k videniu ženy v plaveckých úboroch z dvoch častí, ale tie mali k skutočným bikinám ešte ďaleko - viac zakrývali než odhaľovali. "Jedny plavky, dvojdielne" si vraj nechal v roku 1866 patentovať aj český všeumelec a génius Jára Cimrman.

Bikiny, tak ako sú známe v dnešnej podobe, ale skutočne vymysleli dvaja francúzski návrhári, ktorí ich rok po skončení druhej svetovej vojny takmer súčasne začali predávať. Prvý z nich, Jacques Heim, predstavil svoj výtvor nazvaný Atom na začiatku leta 1946. Meno odvodil od - na vtedajšie pomery nepatrnej - veľkosti úboru. O tri týždne neskôr potom Réard, pôvodne strojný inžinier z Renaultu, zmenšil Heimov "kúpací odev" na povestné trojuholníčky a triumfoval.

Na prvé bikiny spotreboval Réard látku o málo väčšiu ako formát papiera A4. "Ak ich neprevlečiete snubným prsteňom, nie sú to žiadne bikiny," vyhlasoval. Zvlášť trojuholník v oblasti zadku bol aj na dnešné pomery veľmi skromný. Predaj spočiatku viazol, zvlášť v upätejšej Amerike.

Od zákazov k popularite

Ešte v roku 1957 hlásal tamojší časopis Mladé dievča: "Nie je potrebné plytvať slovami pre takzvané bikiny, pretože je nemysliteľné, že by dievča s taktom a vkusom mohla niekedy obliecť takú vec." Zo súťaže Miss World konanej v roku 1951 v Británii boli bikiny napríklad zakázané, aby nezvýhodňoval odvážne krásky pred tými hanblivejšími.

Ale aj Španielsko, Taliansko a Portugalsko najprv dvojdielne plavky zakazovali; viac sa presadili až po tom, čo sa v nich vo filme A boh ... stvoril ženu (1956) ukázala Brigitte Bardotová. Budúca slávna BB ale bikiny predviedla ešte skôr, a to v roku 1953, keď sa v nich odvážne slnila na pláži pri filmovom paláci v Cannes.

Bikiny spopularizovala aj prvá bondgirl Ursula Andressová, keď v roku 1962 vo filme Dr. No vystúpila ako bohyňa z morských vĺn v bielych bikinách a s nožom za opaskom. O 40 rokov neskôr ju v ďalšom pokračovaní o agentovi 007 Dnes neumieraj napodobnila hnedá Halle Berry, ktorá sa však predstavila v oranžovom modely. Od tej doby obľuba bikín, snáď s výnimkou 80. a začiatkom 90. rokov, stúpala. Stále pôsobia mladistvo, sexy, provokujú a budia obdiv a rozruch.

Z bikín časom vznikli aj rôzne mutácie, ich popularita však pôvodný koncept tohto plážového úboru neprekonala. Monokiny sú buď jednodielne plavky vykrojené takmer ako bikiny, alebo častejšie len spodný diel plaviek ("hore bez"). Tankiny majú síce dva diely, ale horná časť končí až tesne nad pupkom - spájajú tak pohodlie dvojdielnych plaviek s plavkami vcelku (na toalete sa nemusí vyzliekať vrchná časť). Mikrokiny potom zakrývajú naozaj len to najnutnejšie.

Pozrite sa, ako sa za posledných sto rokov premenila plážová móda:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:51