pixabay.com
StoryEditor

Ktorá žena je príťažlivá? Krása nestačí, kľúčovou prísadou je zmyselnosť

30.09.2017, 12:54
Životný štýl
Stačí k sex-appealu figúra typu "presýpacích hodín" a tvár „barbie“? Zistili sme, že sa mužom nepáčia šedé myši, ale ani kokety. Akou alchýmiou je teda ženská príťažlivosť?

Na tému ženského sex-appealu existuje celý rad výskumov, ako píše idnes.cz. Napríklad Briti prišli na to, že symetrické tváre boli uprednostňované pred tými, ktoré vykazovali ľahké nepravidelnosti. Ďalšie štúdie preukázali, že veľmi ženské ženy boli hodnotené ako vyslovene krásne. Estrogény sú sexy. Z tohto hľadiska sa krása javí nielen ako povrchný luxus, ale ako biologický signál. Výveska plodnosti, píše nemecký časopis die Welt.

Nie je žiadnym tajomstvom, že muži reagujú na postavu typu presýpacích hodín (symbol plodnosti). "Pomer obvodu pásu k obvodom hrudníka a bokov až na niekoľko výnimiek bol vždy rysom, ktorý ženská móda stavala na prvé miesto," píše Matt Ridley v knihe Červená kráľovná. "Živôtiky, šnurovačky, korzety, krinolíny a výstuže, to všetko malo opticky stenčiť pás oproti bokom a poprsiu. Dnes plnia rovnakú službu podprsenky, prsné implantáty, ramenné vypchávky a pevne stiahnuté opasky."

Podľa sociobiológov muži v vzhľade žien hľadajú budúci reprodukčný potenciál.

Reagujú aj na chôdzu, kedy sa žena pohojdáva v bokoch (a evokuje tak sex), trochu detské tvárové rysy s veľkými očami a zmyselnými (najlepšie rúžom zvýraznenými) perami, peknú pleť (symbol mladosti).

Na tom, že sa za peknú považuje pravidelná, symetrická tvár, stavia aj modeling.

"Všimnime si tiež, ako ťažko zapamätateľné bývajú tváre fotomodeliek. Hoci ich každý deň vidíme v časopisoch, individuálne sa ich naučíme rozoznať len málo," zamýšľa sa Matt Ridley knihe Červená kráľovná.

"Tváre politikov, ktorí žiadnu krásou neoplývajú, si zapamätáme oveľa ľahšie. Tváre, z ktorých možno usudzovať charakter, nepatria skoro nikdy k priemerným tváram. Čím je ľudská tvár priemernejšia a nepoškvrnenejšia, tým je krajšia, ale tým menej z nej vyčítame o povahe jeho majiteľa."

Často sa tak stretávame s tým, že muži šalejú po žene, ktorá vlastne vôbec pekná nie je, je dokonca pri tele alebo vychudnutá.

Tento poznatok urobila aj Zuzka (36): "Už z toho mám pomaly mindrák. Som štíhla, vraj aj pekná, napriek tomu single. Zato u mojej susedky, ktorá má červené rozježené vlasy, sa dvere netrhnú! Raz mi so smiechom povedala, že bude musieť urobiť poradovník! Ako je toto možné?! "

Je to nielen možné, ale dokonca bežné a občas sa to týka aj celebrít. Menujme napríklad legendami opradenú Kleopatru. Predstavovať si ju rovnako krásnu, ako bola herečka Liz Taylorová, ktorá ju stvárnila na plátne, by zrejme s realitou veľa spoločného nemalo. Egyptská kráľovná vraj totiž žiadnou zvláštnou krásou neoplývala. Sex-appealom však áno.

"Rímski spisovatelia rozprávajú o inteligentnej a charizmatickej Kleopatre, hovoria, že mala zvodný hlas,“ hovorí Lindsay Allason-Jonesová, riaditeľka Archeologického múzea Univerzity Newcastle. ale: "Nikdy nezmieňujú jej krásu".

Len krása nestačí, tvrdia muži

Vidíme teda, že napriek teóriám o mierach, váhach a ideálnych rysoch je kúzlo príťažlivosti predsa len v niečom inom. Len ťažko sa hľadá odpoveď na to, v čom teda vlastne spočíva a prečo ho jedna kráska má, iná nie ... Dajme však slovo mužom. Ako sa na to pozerajú oni?

Peter (38) IT-špecialista: "Páčia sa mi brunetky s veľkým poprsím a štíhlym pásom, ale neznášam umelé nechty a nalepené mihalnice. Žena má byť prirodzene krásna, a keď sa maľuje, musí to robiť tak šikovne, že si to človek ani nevšimne. Keď otvorí ústa, aby sa človek nehanbil. Do spoločnosti by sa mala vedieť upraviť."

Libor (30), inžinier: "Najdôležitejší je výraz, krása je až a druhom mieste, farba vlasov je nepodstatná. Imponuje mi inteligentná žena sa športovou postavou. Nemusí to byť žiadna magazínová kráska a už vôbec nie gaučová povaľačka! Nezniesol by som fiflenu, ktorá každé ráno trávi dve hodiny v kúpeľni. S takou si viem predstaviť jednu noc, nie partnerstvo na celý život. Za peknou ženskou sa samozrejme obzriem, ale bez IQ, iskry a ironického, čierneho humoru by to nešlo. Našťastie som takú stretol a hneď som sa zamiloval: "

Karol (40), učiteľ: "Musí byť výraznejšia ako ostatné ženy, aby upútala. Napríklad mať na sebe červené oblečenie, červené zvýraznené pery. Mala by intenzívne voňať, potrpím si na silné signály .. Ak, samozrejme, parfum nezakrýva zlú hygienu! Musí sa usmievať, a to na mňa. Asi vedie krásny úsmev s trochou rozpakov v tvári. Aby nepôsobila ako suverénka, čo všetko pozná, všetko vie, všade bola. Vlasy radšej rozpustené, než stiahnuté do copu. Pohodlný účes hovorí, že pohodlie je nad krásu a že jej o tú krásu toľko nejde. Desivý zážitok pre mňa bol, keď na rande prišla žena v teplákoch. A ešte to prezentovala tak, že zo seba kvôli nejakému mužovi nebude robiť niečo iné, než je. Ale v každom prípade musí zafungovať chémia..."

Ondrej (51), manažér: "Mňa oslovila z pohľadu muža veľmi chudá "osudovka" s jemnými dievčenskými črtami, chlapčenskou postavou a veľkými prsiami. Bola potvora, ale nie moc, aby to naštvalo. Pre mňa krásna, ale nie tak, aby jej nadbiehali kŕdle mužov. Bola partnerkou aj kamarátkou... Niekto hľadá gazdinú, niekto sexuálnu bohyňu, iný kamarátku. Najlepšie je, ako hovorí vtip, keď sa tieto tri ženy nikdy nestretnú. Osobne si myslím, že normálny muž chce ženu, za ktorú sa nemusí hanbiť. Takú, ktorá je prirodzene inteligentná, a keď príde na vec, nie je to padavka, čo sa zosype pri prvom daždi."

Pavol (49), podnikateľ: "Mne sa páči, keď je kam siahnuť, ako sa hovorí. Radšej pár kíl navyše, musí sa ale vedieť pekne žensky prezentovať, byť zdravo sebavedomá. Dôležité je, aby sa pekne a často smiala. Hlavne aby mala v oku takú tú zvláštnu iskru, ktorou mi dáva najavo, že je na sex.... Všetko ostatné sa uvidí časom."

Kľúčovou prísadou je zmyselnosť

Keby sme hodili požiadavky opýtaných mužov do nejakej formy a vymodelovali z nich vysnívanú sexi bohyňu, asi by nám z nej vypadla žena so žiarivým úsmevom, výraznými červenými perami s veľkým poprsím, rozpustenými vlasmi, intenzívne voňajúca, štíhla v páse, na ostatných partiách pekne zaoblená, oblečená do červených šiat, trochu potvora s ironickým humorom a zmyselnou iskrou v oku...

Každý muž to má však inak, uprednostňuje iné črty a vlastnosti, "vkus" je rýdzo individuálny. Napriek tomu je tu niečo medzi riadkami. Síce nie priamo vyslovený, ale obrazne opisovaný, okolo čoho všetci opýtaní muži krúžia - je to zmyselnosť.

Tajomstvo sex-appealu teda, zdá sa, spočíva v dráždivej zmyselnosti. Ktorá ju má, vyhráva, a môže si dovoliť hocijakú nedokonalosť. Takže happy end? Nie. Zmyselnosť môže byť požehnaním pre jednu, prekliatím pre inú ženu. Napríklad Marilyn Monroe bola veľmi zmyselná - a ako dopadla?

Sex-appeal možno bezpochyby považovať za užitočnú "vlastnosť", ktorá môže spríjemniť, zjednodušiť život, otvoriť dvere do sveta úspechu, ale sám o sebe zárukou šťastného života nie je.

Nejde teda o len to, byť či nebyť sexi, ale o to mať patričnú osobnostnú silu a vedieť so svojim pôvabom vhodne zaobchádzať. Čo za tým je, je asi viac než jasné: zdravá porcia sebadôvery a sebavedomie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 18:06