pixabay.com
StoryEditor

Prísna výchova. Ako vlastne pôsobí na deti?

26.06.2016, 06:00
Životný štýl
Podľa psychológov je najlepšia podporujúca výchova. Prísna síce zaistí človeku budúcnosť v bohatstve, ale aj v pocite trvalej nespokojnosti a nešťastia, tvrdí štúdia japonských vedcov.

Výskumný tím psychológov z Univerzity v Kobe v Japonsku sledoval päť tisíc mužov a žien. Vedci si všímali ich postavenie v spoločnosti, úspechy i psychologické profily a pocity šťastia, ako píše idnes.cz. U všetkých tiež skúmali vzťahy s rodičmi a štýl výchovy v detstve.

Prístup dospelých k výchove potomkov psychológovia rozdelili na päť základných typov: podporujúci, prísny, rozmaznávajúci, bezstarostný a drsný.

Podporujúci štýl výchovy znamená, že rodič poskytuje dieťaťu veľa dôvery, veľmi sa o neho zaujíma a trávi s ním veľa času. Zároveň ho však nerozmaznáva, nepodporuje ho v nereálnych očakávaniach a vyhýba sa krutému, autoritatívnemu zaobchádzania bez dialógu. Deti takýchto rodičov boli v priemere šťastnejší ako ostatné deti, tiež zarábali viac a celkovo mali kvalitnejší život. V budúcnosti sú tieto deti teda nielen bohaté, ale aj so životom spokojné a šťastné, tvrdia vedci.

Rozmaznávajúci rodič škodí viac než drsný

Prísna výchova dieťaťu neposkytuje nezávislosť, je obmedzujúca a príliš ovládajúca. Rodič dieťaťu nedôveruje a používa na neho veľa pravidiel. Drsní rodičia nedávajú dieťaťu žiadnu slobodu, používajú autoritatívne príkazy a väčšinou aj tvrdé tresty.

Deti prísnych rodičov boli všeobecne bohatší, ale boli v porovnaní s priemerom oveľa menej spokojné so životom, boli nešťastnejší a tiež viac stresované.

Rozmaznávajúci rodičia však pôsobia na dieťa ešte viac, lebo mu nedávajú vôbec žiadne pravidlá a hranice, trávia s ním pritom len priemerné množstvo času, čo má ďalší negatívny vplyv na jeho psychiku.

Bezstarostní rodičia zase nejavia o dieťa žiadny záujem a nechávajú ho napospas samo sebe. Silná osobnosť má šancu, že aj po takej výchove v živote uspeje. Väčšinou je to ale výnimka, potvrdili vedci.

Deti bezstarostných, drsných a rozmaznávajúcich rodičov mali v dospelosti najviac psychických problémov, boli nespokojné so životom a nešťastné. Tiež ich príjmy boli nižšie ako priemer.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 22:47