Staňte sa matkou, až budete naozaj pripravená.pixabay.com
StoryEditor

Veda prichádza s novým tvrdením, prečo je lepšie stať sa matkou po tridsiatke

20.04.2016, 06:00
Životný štýl
Ak túžite po deťoch, je dobré si na materstvo počkať až keď dovŕšite 30 rokov. Podľa výskumu budete mať jednu veľkú výhodu.

Zatiaľ čo vaša mama otehotnela, keď mala 23 rokov, neznamená to, že je aj u vás v rovnakom veku najvyšší čas na materstvo. Je iná doba, trh práce sa zmenil a s ním aj pracovné príležitosti.

Podľa novej štúdie sa oplatí počkať na tridsiatku a až potom sa stať matkou, ako píše womenshealthmag.com. Pomôže vám to minimalizovať niektoré zo strát príjmu, súvisiacich s materstvom. Platí to pre ženy tak ako s vysokoškolským vzdelaním, tak aj bez neho. Zistenia, ktoré boli uverejnené v časopise PLoS ONE, vychádzajú z analýzy pracovných skúseností zo štatistík a rôznych dát, pozbieraných z domácností, v ktorých žilo takmer 1,6 milióna dánskych žien vo veku od 25 do 60 rokov medzi rokmi 1995-2009.

Zistenia:

• Ženy s ukončenou vysokou školou, ktoré čakali na prírastok do rodiny po dosiahnutí veku 31 rokov, zarobili počas svojej kariéry viac ako ženy, ktoré nemali deti.

• Tie, ktoré mali po vysokej škole a porodili dieťa pred dvadsaťpäťkou, stratili dva roky priemerného ročného platu v priebehu svojej kariéry. Ženy bez vysokoškolského vzdelania, ktoré sa stali matkami pred dosiahnutím 25 rokov, stratili približne 2,5 rokov platu.

• Ak mali prvé dieťa do 28 rokov zarobili menej ako počas svojej celej kariéry podobne ako vzdelané ženy bez detí, no bez ohľadu na to, či majú vysokoškolské vzdelanie alebo nie.

• Ženy bez vysokoškolského vzdelania, ktoré mali svoje prvé dieťa po veku 28 rokov utrpeli krátkodobé straty príjmov, ale nakoniec dohnali celoživotné zárobky žien, ktoré nemali deti.

• Ženy, ktoré čakali až do veku 37, aby ich prvé dieťa pridá asi pol roka platu ich celoživotné príjmy.

Samozrejme, že ide o trendy, ktoré negarantujú, že budete mať určitý plat pred porodením dieťaťa. Záleží od vás, či ste psychicky pripravená na tak náročnú, no zároveň najkrajšiu úlohu - matky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:06