Medzi knižné stálice dievčat i chlapcov patria fantasy knihy.
StoryEditor

Ako deti prilákať ku knihe? Dôležitá je motivácia

13.03.2016, 14:00
Životný štýl
Učitelia a rodičia si často lámu hlavu nad tým, ako deti prilákať ku knihe. Podľa odborníkov je to celkom jednoduché - musíte dieťa zaujať a nemučit niečím, čo ho nebaví.

Akými knihami to dokážete v tohtoročnom mesiaci knihy? Poznáme tituly, čo letia u chalanov aj dievčat, ako píše idnes.cz.

Raz za čas je od učiteľov alebo rodičov počuť, akú hroznú literatúru dnešná mládež číta a ako to ide s čitateľskou gramotnosťou detí z kopca. Problém je však v tom, že veľké množstvo kníh odporúčaných školou dnešné deti neoslovuje, čítanie je pre nich nepríjemné a nútené. Keď potom skúsia siahnuť po titule, ktorý by bol zábavnejší, sú spriahnutí dospelými za to, čo to čítajú za nekvalitnú literatúru. Podľa odborníkov si však dieťa musí svoju čitateľskú gramotnosť postupne vybudovať, musí sa naučiť tráviť čas s knihou (ale spočiatku pokojne aj komiksom alebo zvukovou knihou), až potom sú schopní pochopiť a oceniť náročnejšie tituly.

"Oveľa horším rizikom sú práve učitelia a rodičia, resp. starí rodičia, ktorí deti od čítania odrádzajú obmedzenou ponukou či povinným čítaním "zaručene kvalitnej literatúry". Babičku, alebo mayovky, inak radšej nečítaj," myslí si Jana Codlová, ktorá sa v spoločnosti Scio špecializuje na čitateľskú gramotnosť. A ďalej pripomína, že na skazenú mládež aj pokles vkusu si sťažuje jedna generácia za druhou.

Napríklad v súčasnosti populárne Denníky malého poseroutky sa môžu rodičom alebo učiteľom ľahko priečiť názvom, ale nemali by sa nechať odradiť. Hrdina tejto knihy sa stal natoľko obľúbeným, že už vyšlo deväť zväzkov jeho denníkov, v ktorých školák píše o svojich dobrodružstvách a patáliách nielen v škole, ale aj doma zábavným a hlavne uveriteľným spôsobom.

Bez motivácie čítanie nejde

Výskum Národnej knižnice z roku 2013 totiž ukazuje, že rozhodujúci vplyv na čítanie má rodina a škola a vzápätí dodáva, že najčastejším dôvodom, prečo deti nečítajú knihy, je, že ich to nebaví. Zahraničné články potvrdzujú, že motivácia je hlavným predpokladom rozvoja čitateľských zručností a čitateľstva všeobecne, pretože motivovaný čitateľ ľahšie prekoná počiatočné prekážky, získa väčšiu sebaistotu, číta lepšie a tiež viac. Voľný výber kníh prináša samostatnosť a istotu v čítaní.

Podľa výskumu Národnej knižnice deti čítajú najčastejšie tzv. povinnú literatúru. "Schválne sa pozrite, aké knihy sú v zozname povinnej literatúry vydanej CERMAT-om. Kto rozhoduje o tom, že práve tento zoznam je tá "kvalitná literatúra"? A prešiel vôbec nejakými zmenami za posledných pár rokov? Doba sa mení. Televíziu nahrádza počítač a priateľom neposielame holuba so správou," myslí si Jana Codlová, ktorá vyvíja overovacie testy a materiály na podporu čitateľskej gramotnosti.

Niektoré knižnice sa snažia držať krok aj so svojimi mladšími čitateľmi a na ich stránkach nájdete zoznamy "odporúčanej literatúry". Pre rodičov potom môžu byť vhodnou nápovedou, čo priniesť deťom domov, rovnako ako krátky rozhovor s knihovníčkou.

Čo vybrať? Pokojne aj e-knihu či audioknihu

Detské bestsellery a knižné hity sa snaží mapovať aj projekt Celé Česko číta deťom. Dôvodom bol výsledok prieskumu, podľa ktorého si 89% detí prialo k Vianociam knihu, avšak celých 43% nebolo spokojných s darovaným titulom. Najčastejšie sa rodičia netrafili do správneho žánru, alebo dieťa nezaujala tému alebo samotný príbeh.

Môžete začať pozvoľna komiksom, vhodným variantom sú aj čoraz populárnejšie elektroniky čítačky a audioknihy. Zahraničné výskumy potvrdzujú, že počúvanie audiokníh posilňuje slovnú zásobu, plynulosť čítania, rozvíja zručnosť porozumieť textom, pomáha preklenúť priepasť medzi slovami a ich významom. Pomáha aj deťom s poruchou učenia.

Čo u detí a tínedžerov boduje?

Projekt Celé Česko číta deťom sa pýtalo viac ako tisícky detí, zapojených do projektu, na ich obľúbené tituly. Denník odvážneho bojka milujú čitatelia aj čitateľky od deviatich do štrnástich rokov. Medzi obľúbené tituly medzi dievčatami sa potom dostal Denník mimoňky, ktorý by sa dal nazvať dievčenskou obdobou poseroutky. Medzi knižné stálice oboch pohlaví sa nepochybne radia knihy o Harry Potterovi, malí čitatelia túžia mať celú sériu v knižnici a záujem o príbehy čarodejníckeho učňa neslabne. Pomaly sa z neho stáva detská klasika. Zďaleka nie všetci milovníci dobrodružstva majú prečítané tiež Letopisy Narnie.

Medzi dievčatami slávi úspech aj titul Babička drsňáčka od známeho britského autora detských kníh, ktorú kritici zasypali chválou - ponúka nielen brilantný príbeh a dávku čierneho humoru, ale tiež ukazuje deťom starobu inou optikou a stavia sa tak proti predsudkom, ktoré má voči starobe na začiatku i hlavný hrdina knihy.

Medzi čitateľkami tiež pokračuje záujem o upírsku tematiku rozpútanú predovšetkým trilógiou Súmrak, ustupuje ale tradičným fantasy ságam ako Hra o tróny alebo Hunger Games alebo sérií Hraničiarov učeň.

Nesmrteľná klasika

Tie sa páčia aj chlapcom, u nich navyše bodujú ešte fantasy tituly Labyrint, Zaklínač a Eragon, prípadne knihy Terryho Prachetta a J.R.R. Tolkiena. Milovníci hororov ani dnes nedajú dopustiť na napínavé kúsky Stephena Kinga.

Dievčatá si aj dnes prečítajú romány Jane Austenovej (najmä Pýchu a predsudok) a Malé ženy od Louisy Alcottovej. Zo súčasného čítania pre ženy bodovala kniha zimných romancí Sneží, sneží alebo niektorá z kníh o Aristokratke od Eugena Bock, tie volili o niečo staršie dievčatá. Pre klasické romantičky je trilógia Selekcia o ceste jedného dievčaťa k princovi aj kráľovskej korune.

Čitateľky od teenagerských rokov tiež častejšie siahajú po klasike či knihách s historickou tematikou. Medzi historickými románmi vedú tie z obdobia druhej svetovej vojny ako Krajčírka z Dachau alebo Denníky Anny Frankovej. Čo sa týka klasiky, vyberajú si hlavne podľa maturitného čítania, nájdeme tu všetko od Anny Kareniny až po Shakespeara.

Dievčatá tiež častejšie siahajú po detektívkach najmä od Agathy Christie, vďaka seriálom o Sherlockovi Holmesovi sa aj dnešní čitatelia a čitateľky zaujímajú o dielo Arthura Conana Doyla. V kurze sú aj severské detektívky - o tých sa ale vždy radšej poraďte s kníhkupcami, mnohé z nich totiž obsahujú dosť brutálne scény.

Podľa odborníkov majú na rozvoj čitateľských schopností veľký vplyv rodičia a to, či sami čítajú a doma majú knihy. Ako so všetkým ostatným sa aj deti čítanie najlepšie "naučia" príkladom od rodičov. Tí by sa ale nemali snažiť byť arbitrom kvality. Prínosnejšie je dať deťom možnosť voľby. Či už si vyberú komiks, audioknihu, tlačenú alebo elektronickú knihu, hlavne, že ich čítanie bude baviť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 00:40