pexels.com
StoryEditor

Ako deti vplývajú na naše zdravie? Budete sa čudovať!

16.02.2019, 08:00
Životný štýl
Príchod dieťaťa do rodiny od základov zmení každodenný život oboch rodičov. A nielen to. Vplýva aj na ich zdravie.

Keď príde do rodiny vytúžené dieťatko, nádejní rodičia neskrývajú radosť. Zrazu sa zmení hodnotový rebríček oboch partnerov, ich pracovnou náplňou je starostlivosť o dieťa a domácnosť, prichádzajú starosti, no zároveň najkrajšie chvíle. Niet pochýb o tom, že výchovou detí sa akoby začína nová etapa v živote človeka. Dokonca sa zlepší aj po zdravotnej stránke.

Má väčší účinok na imunitu než chrípka

Vedci totiž najnovšie ukázali, že výchova detí môže zmeniť imunitný systém rodičov, ako píše dailymail.co.uk. Zistili to na základe zrealizovanej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 670 ľudí vo veku od 2 až 86 rokov. Odborníci skúmali ich imunitný systém. Nakoniec prišli k záveru, že rodičovstvo má väčší účinok na imunitný systém človeka, ako chrípka a žalúdočné baktérie.

„Je to dobrá správa pre potenciálnych rodičov, prečo ísť do toho. Za nedostatok spánku, stres, chronické infekcie a všetky ostatné výzvy rodičovstva dostanú niečo navyše pre telo, nielen šediny,“ povedal spoluautor štúdie Dr. Adrian Liston z Belgicka.

Čo však poháňa zmenu v imunitnom systéme? To sa snažili pochopiť vedci, ktorí posudzovali imunitný systém u skúmaných ľudí v priebehu troch rokov. Pravidelne monitorovali ich imunitný systém. Ukázalo sa, že jednotlivci získali časom stabilnú úroveň imunity. Dokonca si ju udržali aj po spustení obrannej reakcie vakcínou proti chrípke alebo gastroenteritíde.

Odborníci posúdili účinky celej rady faktorov, ktoré menia imunitný systém človeka, vrátane veku, pohlavia, depresie, úzkosti a obezity. Výsledok? Po zákroku sa imunitný systém človeka často vráti späť do pôvodného stavu pripravenosti, čo ukazuje pružný potenciál imunitného systému.

Vplýva na obranyschopnosť oboch rodičov

Štúdia prišla na zaujímavé zistenie, že rodičovstvo má veľkú silu a vo veľkom vplýva na ľudské zdravie. Patrí medzi najúčinnejšie faktory, ktoré menia imunitný systém človeka. Tí, ktorí spolu žili a starali sa o dieťa, mali o 50 percent menšie rozdiely v imunitných systémoch v porovnaní so širšou populáciou.

„Toto je prvýkrát, kedy sa niekto pozrel na imunitné systémy dvoch jedincov, ktorí nie sú príbuzní, no žijú vo vzťahu. Stať sa rodičom je jedno z najzávažnejších rozhodnutí, ktoré zmení život človeka a zároveň radikálnym spôsobom aj imunitný systém. Starostlivosť o dieťa v predškolskom alebo školskom veku vplýva na obranyschopnosť človeka,“ tvrdí Dr. Liston.

Ako dodala Dr. Michelle Linterman, ľudia so stabilným imunitným systémom si ho udržiavajú jednoducho. Len jeho malá časť stojí na genetike. Na jej silu vplýva hlavne vek, čo dokazuje klesajúca účinnosť na očkovanie a menšia odolnosť voči infekciám u starších osôb.

Štúdia bola publikovaná v odbornom časopise Nature Immunology.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 17:43