StoryEditor

Máte veľké nohy? Expertka radí, ako si vybrať obuv

12.02.2016, 13:45
Životný štýl
Zháňať čokoľvek v nadmernej veľkosti je neľahká úloha a možno úplne najťažšie je to v prípade dámskych topánok.

Situácia je však čím ďalej lepšia a ženy s veľkými nohami sa už nemusia uspokojiť len s minimálnou ponukou v bežných obchodoch, ako píše idnes.cz.

"Najskôr zháňate akékoľvek topánky. A je vám úplne jedno, aké, bosá chodiť nechcete. Zúfalo v obchode hľadáte škatuľku s nápisom aspoň 42, až potom riešite, čo v nej vlastne je," opisuje trápenie žien, ktoré majú veľké nohy, Linda Vaňková. Zakladateľka obchodu s nadmernou obuvou Cliché Shoes hovorí z vlastnej skúsenosti: "Samozrejme chcete, aby topánky boli aj pekné, a to býva u väčších čísel takmer sci-fi."

Našťastie existuje čoraz viac možností ako si vybrať topánky, ktoré sa vám budú páčiť, bez toho aby ste si musela urezať prsty. S kamennými obchodmi je to zatiaľ horšie, na internete je výber väčší.

V každom prípade neuškodí poznať pár trikov, ktoré vám nákup uľahčia a pomôžu vám tiež nohy opticky zmenšiť. Zakázané podľa Lindy Vaňkovej nie je nič, ale svoje tipy, ako vyberať, predsa len prezradila.

Nebojte sa podpätkov


"Ja sama si na ne potrpím, aj keď meriam 180 centimetrov," hovorí expertka. Okrem toho, že obuv s malým podpätkom je zdravšia ako tá s úplne rovnou podrážkou, na pohľad tiež nohu skráti: "Balerína s dĺžkou stielky okolo tridsať centimetrov bude vždy veľká. Keď sa noha trochu zdvihne od zeme, nie je celková plocha tak výrazná."

Stavte na kontrasty


"Je to smutná realita, ale ženy s väčšou nohou z tejto skutočnosti majú často komplexy," pokračuje Linda Vaňková. Trochu lepšie sa podľa jej slov môžu cítiť v topánkach, ktoré majú "rozbitú plochu" napr. vďaka kombinácii rôznych materiálov a farieb, výrazným aplikáciám alebo švom. Osvedčená potom je kontrastná špička.

Dbajte na výber materiálu


"Koža pracuje, povoľuje, skvelý je v tomto ohľade napr. semiš," opisuje odborníčka. "Koženka skôr praskne, než povolí." Ak teda nemáte proti koži výhrady, voľte radšej topánky, ktoré majú koženú vnútornú aj vonkajšiu časť. Ale nespoliehajte na to, že povolia. "Určite nie vo šve alebo vo vystužených častiach. Zákazníčkam hovorím: ak vás obuv tlačí po minúte v obchode, nekupujte ju."

Inšpirujte sa mužmi


Pánska obuv môže v dámskom šatníku vyzerať veľmi štýlovo, zvlášť v kombinácii so ženským oblečením. K maxišatám si pokojne obujte tenisky, ku krátkej sukni zase klasické oxfordky. "Ja sama si aj v dámskej ponuke často vyberám pánsky typ obuvi, vo veľkosti 43 je to v podstate pánska topánka," vysvetľuje majiteľka butiku.

Zistite, čo pristane práve vám


Jednotné pravidlo pre dámy s väčšími nohami jednoducho neexistuje. Záleží na vašej celkovej vizáži, štýlu a preferenciách. "Skôr som si napríklad myslela, že špicatá obuv je od veľkosti 40 nenositeľná," hovorí Linda Vaňková. "Pomýlila som sa. Teraz mám stálu zákazníčku, ktorá má číslo topánky 43, preferuje predĺžené špičky a veľmi jej to pristane."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 20:37