Toto sú tie najzriedkavejšie ochorenia na svetefacebook.com
StoryEditor

Premena na ľudského vlkolaka či staroba už v detstve. Zriedkavé ochorenia, o ktorých ste nevedeli

23.07.2021, 08:00
Životný štýl
Dokážete si predstaviť, že nedokážete ovládať svoju končatinu alebo ste presvedčená o svojej smrti? Predstavujeme vám tie najzriedkavejšie choroby, ktorými trpí len malé percento populácie.

Syndróm cudzej ruky

Keď jedna ruka nevie, čo robí druhá. Asi tak by sa dal charakterizovať syndróm cudzej ruky, pri ktorom jedna ruka koná na základe svojej vlastnej vôle. Pacient, ktorý trpí týmto ochorením, ju nemá pod kontrolou, takže sa pohybuje akoby "sama od seba". Ochorenie vzniká najmä po mozgovej porážke, traume alebo nádore. Niekedy je však spojené aj s rakovinou. Človek nedokáže svoju ruku ovládať, akoby patrila niekomu inému. Pacientom to navyše znepríjemňuje život. Jedna ruka napríklad otvorí zásuvku, druhá ju zavrie. Cudzia ruka jednoducho odmieta spolupracovať. 

Syndróm ľudského vlkolaka

Hipertrichóza alebo syndróm ľudského vlkolaka je zriedkavé ochorenie, pri ktorom ľuďom rastie nadmerné ochlpenie po celom tele. Človek, ktorý ním trpí, tak môže pripomínať vlkolaka. Extrémne ochlpenie je zo značnej miery dedičné a zatiaľ sa nedá liečiť. Choroba je veľmi zriedkavá a celkovo je v súčasnosti zdokumentovaných iba okolo sto prípadov.  

Choroba čiernych kostí

Alkaptonúria, alebo ľudovo povedané choroba čiernych kostí, pričom ide o dedičné ochorenie a vyskytuje sa u jedného človeka zo 100-tisíc. Prejavuje sa ukladaním kyseliny homogentizovej a jej oxidačného polyméru
(tzv. alkapton – odtiaľ názov ochorenia) do 
spojivových tkanív tela, čo spôsobuje ich čierne sfarbenie. Najčastejším symptómom je tmavý moč, či tmavé sfarbenie ušnej chrupavky a ušníc. To spôsobuje ďalšie množstvo zdravotných problémov, najčastejšie prejavy sú obličkové kamene, problémy s pohybovým ústrojenstvom (hlavne zaťažené kĺby a progresívne sa zhoršujúca skolióza), ktoré postupne môžu prejsť až ku celkovej invalidite. Sú známe aj problémy so srdcom, oslabenie šliach či obličkové kamene. Ľuďom toto ochorenie síce neskracuje dĺžku života, no jeho kvalita je horšia. V súčasnosti sa nedá liečiť. 

Syndróm chodiacej mŕtvoly

Takto sa ľudovo nazýva Cotardov syndróm, pri ktorom je človek presvedčený, že je mŕtvy. Najčastejšie ju mávajú pacienti s depresiami, schizofrenici či ľudia po úraze mozgu. Takémuto človeku môžete vysvetľovať, že je nažive koľko len chcete, on je presvedčený o svojej pravde. Má totiž pocit, že mu v tele napríklad neprúdi žiadna krv, nedýcha alebo mu chýbajú dôležité vnútorné orgány. Takýto ľudia mávajú väčšinou samovražedné sklony a sú veľmi samotárski. Majú skreslené vnímanie reality, dokonca nedokážu rozpoznať ani svoj odraz v zrkadle.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 14:30