Toto sú tie najzriedkavejšie ochorenia na svetefacebook.com
StoryEditor

Premena na ľudského vlkolaka či staroba už v detstve. Zriedkavé ochorenia, o ktorých ste nevedeli

23.07.2021, 08:00
Životný štýl
Dokážete si predstaviť, že nedokážete ovládať svoju končatinu alebo ste presvedčená o svojej smrti? Predstavujeme vám tie najzriedkavejšie choroby, ktorými trpí len malé percento populácie.

Argýria

Argýria, alebo ukladanie striebra v tkanivách sa najčastejšie prejavuje sivastým sfarbením tkanív. Dochádza k nej napríklad pri otrave striebrom pri dlhotrvajúcom používaní liekov obsahujúcich túto látku. Toto sa stalo aj už nebohému Paulovi Karasonovi, ktorý sa chcel vyliečiť z vážnych kožných ochorení. Keďže liečba lekárov nezaberala, skúsil to vziať do vlastných rúk. Raz sa dočítal o pôsobení striebra, pripravil si vlastný roztok a ten použil opakovane. Táto látka sa začala ukladať v jeho tele, najmä vo vnútornostiach a v pokožke. Keďže ho mal v tele príliš veľa, jeho pokožka sa sfarbila na sivofialovo. 

Porgýria

Porgýria, alebo precitlivenosť na slnečné svetlo, sa ľudovo nazýva syndróm upíra. Negatívne ovplyvňuje nervový systém a pokožku. Ľudia trpiaci týmto ochorením sú tak precitlivení na slnečné svetlo, že už do 30 minút, keď sú mu vystavení, pociťujú obrovskú bolesť, pálenie či svrbenie tela. Pokožka sčervenie, navyše sa na nej objavia vyrážky či bolestivé pľuzgiere. V extrémnych prípadoch môže človek po vystavení slnečnému žiareniu prísť o vlasy či nechty a dôjde k vážnemu poškodeniu a zjazveniu pokožky. Pacienti mávajú tiež deformované zuby, ďasná či oči. 

Syndróm Alice v krajine zázrakov

Zvyčajne ho spúšťa epilepsia, predávkovanie drogami, migrény, infekcie či psychické poruchy. Volá sa podľa knihy Lewisa Carrolla, v ktorom si postava Alice prechádza mnohými bizarnými zážitkami podobnými tým, ktoré prežívajú ľudia trpiaci syndrómom. Ovplyvňuje zmysel pre zrak, pocit, dotyk či sluch. Ľudia trpiaci týmto syndrómom môžu mať takzvané Liliputánske halucinácie, keď sa im v podstate všetky predmety javia ako malé. Postihnutí teda často vidia objekty v nesprávnom rozmere, tvare alebo uhle. Preto sa im zdajú menšie alebo väčšie, ako sú v skutočnosti. Takisto inak vnímajú vzdialenosti - cesta môže byť príliš dlhá alebo strop nad hlavou prinízko. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 07:21