Toto sú tie najzriedkavejšie ochorenia na svetefacebook.com
StoryEditor

Premena na ľudského vlkolaka či staroba už v detstve. Zriedkavé ochorenia, o ktorých ste nevedeli

23.07.2021, 08:00
Životný štýl
Dokážete si predstaviť, že nedokážete ovládať svoju končatinu alebo ste presvedčená o svojej smrti? Predstavujeme vám tie najzriedkavejšie choroby, ktorými trpí len malé percento populácie.

Kostnatenie svalov

Syndróm nazývaný Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP), alebo inak kostnatenie svalov je stav, počas ktorého pacientovi pomaly znehybnievajú končatiny, až sa z neho prakticky stáva socha. Toto ochorenie postihuje jedného z dvoch miliónov ľudí. Tuhnutie sa začína v hornej časti tela - od krku postupne znehybnievajú končatiny, až je celé telo úplne stuhnuté. Pre pacienta je navyše ťažké otvoriť ústa, čo zase spôsobuje ťažkosti pri jedle a rozprávaní. Jedinci s týmto syndrómom môžu stratiť pohyblivosť po ľahkom páde alebo malej nehode, pretože je stimulovaný rast kostí. Na FOP neexistuje dostupná liečba, pacienti sa dožívajú maximálne 40 rokov. 

Syndróm predčasného starnutia

Je to veľmi vzácna, dosiaľ nevyliečiteľná, geneticky podmienená choroba, ktorá postihuje jedno dieťa na štyri milióny novorodencov. Trpia ňou iba novorodenci, ktorým sa tvárička zmení na nepoznanie. Porucha spôsobí to, že telo predčasne zostarne a od ôsmeho mesiaca prestane rásť či priberať. Jeho mozog nie je zasiahnutý, no starne desaťkrát rýchlejšie ako zdravé dieťa. Dieťatko vyzerá ako 80-ročný starček. Najhoršie na tom je, že tieto deti postihujú aj typické starecké choroby, ako reuma, zlyhávanie obličiek či artritída a navyše trpia obrovskými bolesťami. Dožívajú sa maximálne dvanásť až pätnásť rokov. 

Rasmussenova encefalitída

Rasmussenova encefalitída sa zvyčajne vyskytuje u detí do desať rokov, zriedkavejšie u dospievajúcich a dospelých. Vyznačuje sa častými a závažnými záchvatmi, stratou motoriky a reči, paralýzou jednej strany tela či zápalom mozgu. Môže to viesť k zničeniu alebo odstráneniu časti mozgu postihnutého dieťaťa. U väčšiny jedincov s Rasmussenovou encefalitídou dôjde v priebehu prvých ôsmich až dvanástich mesiacov k častým záchvatom a poškodeniu mozgu. Je možné síce liečiť túto chorobu, tá však iba zmierni zápal mozggu v akútnom štádiu, no neexistuje žiadna liečba, ktorá by v konečnom dôsledku zabránila invalidite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:09