StoryEditor

Vianoce na svetový spôsob. Tieto zvyky vás prekvapia

24.12.2015, 04:00
Životný štýl
Nazrite do okien rodín v rôznych krajinách a pozrite sa na ich odlišné štedrovečerné stoly.

Vôňa pečiva, ryba, kapustnica, zemiakový šalát, vianočný stromček. To sú klasické Vianoce, ako ich pozná väčšina z nás. Nie sú však rovnaké všade na svete, ako píše huffingtonpost.co.uk. Ako trávia sviatky radosti a pokoja ľudia v Mexiku, Nórsku, Španielku či Belgicku?

Kolumbia


K Vianociam patrí ozdobený stromček a bohatý stôl jedál, podobne ako u nás. Majú však zaujímavú tradíciu. Skoro každý má na sebe niečo nové, akoby novou vecou obnovili svojho ducha.

Mexiko

Mexičania sa na Vianoce pripravujú deväť dní pred 24. decembrom, toto obdobie sa volá Posada. Každá domácnosť v rodine má určitý deň Posadu. V jednotlivých domoch hrajú príbeh o tom, ako Mária s Jozefom hľadali v Betleheme miesto na prenocovanie. Domáci pritom predstavujú krčmárov, ktorí odmietajú prijať svätú rodinu na nocľah. Deti a dospelí zo susedstva zase hrajú pútnikov.

V noci 24. decembra idú všetci na polnočnú omšu, po ktorej nasleduje bohatá večera, na ktorú pozývajú aj osamelých ľudí a bezdomovcov. Zvláštne je, že si na Štedrý deň nedávajú darčeky. Deti ich dostávajú až 6. januára na sviatok Troch kráľov. Topánky si postavia na okennú rímsu, aby im mudrci do nich dali darčeky, čo u nás robia deti na Mikuláša.

Benin (západná Afrika)


Oslava vianočných sviatkov nesmie chýbať. Na rozdiel od iných však Ježiška vítajú ozdobenou palmou a deti dostanú darčeky už pred slávnostnou večerou, čo by mnohé u nás určite privítali. Pochutnávajú si na talianskych pokrmoch a nápojoch.

Belgicko


Belgičania berú 24. december ako normálny pracovný deň. Jednoducho sa vyberú na večeru do reštaurácie, kde sa radi nechajú obslúžiť. Hostina preto u nich doma ten deň nehrozí. Sviatkom je až 25. december, kedy si celá rodina pochutnáva na typickom vianočnom zákusku, torte plnenej krémom a ozdobenej vianočnými figúrkami.

Taliansko


Taliani sa zvyknú postiť až do polnoci, kedy idú všetci do kostola. Až potom sa začne pravé hodovanie. Okrem niektorých pochúťok ako plnená morka či kysnutý koláč plný hrozna, nechýba na stole ani špecialita – pečený úhor.

Pre deti sú však Vianoce smutnejšie ako pre ich rovesníkov v iných krajinách. Žiadne darčeky totiž nedostávajú. Taliani preto nepoznajú predvianočný zhon práve kvôli darčekom.

Španielsko


Vianoce bez šampanského a marcipánu? Neexistuje. To sú jediné dve pochúťky, bez ktorých si Španieli nevedia predstaviť sviatky.

Anglicko


Štedrý deň oslavujú až 25. decembra. Nedajú dopustiť okrem iného na vianočný slivkový puding flambovaný rumom alebo brandy. Avšak obsahuje čudnú zmes orieškov, vajíčok, cukru, strúhanky, citróna, rumu a sliviek.

Nórsko


Úderom 17. hodiny sa začína slávnostná večera, ktorá je skutočne nezvyčajná. Podáva sa ovsená kaša, v ktorej je jediný oriešok. Kto ho dostane na tanier, bude mať šťastie na celý rok.

Dánsko


Dáni mávajú bohatú večeru. A to doslova. Podľa nich by mala mať štedrá večera až dvanásť chodov, toľko, koľko je mesiacov v roku, čo sa snažia dodržiavať.

Kuba


Na Kube nesmú chýbať dusená čierne fazule, bravčové stehno a čo je zaujímavé, aj smažené banány, ktorých majú v krajine viac než dosť.

Švédsko


Vo Švédsku sú sviatky oslavou živého svetla, takže celá krajina je doslova vysvietená. Na Štedrú večeru mávajú Švédi varenú sušenú tresku v bielej omáčke. Darčeky tu nerozdáva Ježiško, ani Santa Claus, ale netradične starý hrbatý trpaslík Jultombe, sprevádzaný pomocníkom Julnussarom, ktorý vhadzuje darčeky oknom. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:08