StoryEditor

Vincent Obsitnik. Američan so slovenským srdcom

16.12.2007, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

"Je to pre mňa veľká česť, že ma náš prezident George W. Bush vymenoval za veľvyslanca do Slovenskej republiky. Teším sa, že budem zastupovať nášho prezidenta a Spojené štáty americké práve v krajine, v ktorej som sa narodil. Môžete ma teda pokladať za svojho rodáka." Také boli prvé slová nového amerického veľvyslanca na Slovensku Vincenta Obsitnika po príchode do Bratislavy. Možno to bola náhoda, možno zámer, no nového Bushovho človeka nám ako darček priniesol svätý Mikuláš, pretože Vincent Obsitnik prišiel na Slovensko 6. decembra.
Šéf Bieleho domu ho vymenoval za amerického veľvyslanca 7. novembra, aby na tomto poste vystriedal Rodolpha Valleeho, ktorý bol na Slovensku dva roky. "Môj nový úrad mi dáva príležitosť bližšie spoznať slovenský ľud a budem sa usilovať, aby sa naše dve krajiny naďalej zbližovali. Už sa na túto úlohu teším," vyhlásil Obsitnik.
Rodák z východného Slovenska
Vincent Obsitnik sa narodil v roku 1938 v Moravanoch pri Michalovciach. Ako dvojmesačný však v tom istom roku spolu s rodičmi emigroval pred okupáciou vtedajšieho Československa nacistickým Nemeckom. Jeho otec pracoval ako baník v uhoľnej bani v Pensylvánii. Neskôr sa rodina presťahovala do New Jersey, kde Obsitnik vyrastal. Po ukončení strednej školy v meste Linden študoval na Námornej akadémii. Úspešne ju skončil v roku 1959. Hneď potom sa stal dôstojníkom amerického námorníctva na torpédoborcoch a ponorkách.
Vincent Obsitnik vynikal aj ako biznismen a manažér. Na Americkej univerzite vo Washingtone získal titul MBA v oblasti financií. Po absolvovaní ďalších špeciálnych škôl v tejto oblasti sa "upísal" spoločnostiam IBM, Unisys a Litton, kde pôsobil 27 rokov na riadiacich postoch v oblasti marketingu, predaja, výroby, projektovania a programového manažmentu.
Pomoc spoza "veľkej mláky"
Počas celej svojej kariéry však nestratil kontakt s rodným Slovenskom. V októbri 2001 ho americký prezident George W. Bush vymenoval za člena Americkej komisie pre ochranu amerického dedičstva v zahraničí a v tejto funkcii pôsobil do júla 2006. Obsitnik vtedy pracoval na tom, aby upriamil medzinárodnú pozornosť na osud gréckokatolíckych drevených kostolíkov na Slovensku. A práve on má zásluhu na záchrane dvoch najviac ohrozených kostolov. "Je to veľmi nábožensky založený človek. S prezidentom U.S. Steelu darovali 30-tisíc dolárov na opravu drevených kostolov. Bol ochotný prispieť a urobiť zbierku na opravu chrámu v Adidovciach. Takisto nechal na vlastné náklady previezť do Ameriky kríž, ktorý bol na hrobe jeho starých rodičov," povedal pre HN Rudolf Obšitník, jeden z najbližších príbuzných Vincenta Obsitnika v Adidovciach pri Humennom, ktoré sú domovom rodu Obsitnikovcov. A práve tam, okrem rodných Moravian, sa tento týždeň chystá nový americký veľvyslanec.
Aj keď na Slovensku nevyrastal, na svoje rodisko nezanevrel. Práve naopak. Po prvý raz sa vrátil na Slovensko v roku 1970, keď navštívil rodinu. Neskôr bol u nás častým hosťom a prichádzal k nám raz -- dva razy do roka. "Po revolúcii v roku 1989 sem chodil pravidelne," potvrdzuje Rudolf Obšitník. Pred dvoma rokmi s ním prišli prežiť vianočné sviatky aj jeho dvaja z troch bratov a sestra. "Keď sme pripravili vianočné pohostenie a spievali sme koledy, tak oni to všetko ovládali. Jeho sestra vyučuje v Amerike slovenčinu. Takže ona to všetko perfektne ovládala, a to sme spievali ,staroslovenské koledky'," spomína Obšitník.
Páčia sa mu Tatry
Vincent Obsitnik by okrem rodiny na východnom Slovensku chcel navštíviť aj Vysoké Tatry, ktoré sa mu veľmi páčia. Kedysi bol lyžiarom, ale po ťažkom úraze sa tohto hoby musel vzdať. Je o ňom známe, že behá maratón a hrá tenis a squash. Nový americký veľvyslanec vie spisovne po slovensky, hovorí taktiež rusky. Podobne ako jeho predchodca Vallee má veľmi dobré vzťahy s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom, ktorý ho vymenoval na tento post ako politického nominanta.
"Obsitnik má všetky predpoklady, aby úspešne pokračoval v misii Valleeho. Jeho výhodou je, že je politický nominant. Má teda dobré kontakty v politických kruhoch americkej vlády. V tejto fáze silného ekonomického rozmachu Slovenska sú výhodné aj jeho ekonomické znalosti a skúsenosti. Obsitnik je veľmi príjemný, vzdelaný človek. Pôsobí skromne, veľmi ľudsky a spolu s manželkou sú výborným, sympatickým párom," uviedol pre HN slovenský veľvyslanec v Spojených štátoch Rastislav Káčer.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 15:38