StoryEditor

Ako sa správne odličovať. 15 tipov, ktoré treba dodržiavať

27.04.2015, 09:56
Životný štýl
Autor:
idnes.cz

Aby čistenie pleti bolo naozaj dôkladné a pleti prospešné, musíte jednak dodržiavať pravidlo pravidelnosti, ale tiež si vedieť vybrať správny kozmetický prípravok. Dôležité je zloženie a textúra, ktoré maximálne vyhovujú vašej pleti a jej potrebám.

Používanie správneho odličovacieho prostriedku je pre vzhľad a celkové zdravie pokožky kľúčové. Ak chcete mať dobre vyzerajúcu pleť bez pupienkov, začervenania a zašednutého závoja, zamerajte sa v prvom rade na čistotu kože. Čistá pokožka navyše lepšie absorbuje ďalšie prípravky. Krémy a séra tak môžu fungovať oveľa lepšie, ani ten najlepší (a najdrahší) krém na nedostatočne očistenej pleti jednoducho nefunguje. Preto očistu skutočne nepodceňujte.

1. Tvár si umývajte dvakrát denne. Nie viac, nie menej
Na druhej strane to s umývaním a odličovaním nepreháňajte. Dvakrát denne úplne postačí, ak očistu vykonáte správne. Nadmieru zaťažovaná pokožka stráca potrebnú ochrannú bariéru, preto sa zamerajte na čistenie iba ráno a večer. Ranné umývanie hrá dôležitú úlohu v boji proti baktériám a nadbytočnému mazu, ktoré sa na povrchu pleti počas noci usadzujú. Večer zase musíte z jej povrchu odstrániť líčidlá, prach, UV filtre a prebytočný maz.

Očista počas dňa sa ponúka po intenzívnom cvičení, avšak pozor na používané prípravky. Siahnite po tých najjemnejších a nezabudnite pokožku následne vyživiť a hydratovať. Aj keď máte mastnú pleť, strážte si množstvo alkoholu v odličovači, aby sa pokožka zbytočne nevysušila do tej miery, kedy sama musí produkovať ďalší maz na svoju ochranu. Dostali by ste sa do začarovaného kruhu, z ktorého sa len ťažko dostáva.

2. Nebojte sa nových textúr. Olej i pena fungujú s každou pleťou
Na trhu nájdete veľké množstvo produktov najrôznejších konzistencií, ktoré sa od seba značne líšia vo vhodnosti použitia pre jednotlivé typy pokožky. Avšak všeobecné pravidlá s novými a vylepšenými textúrami prestávajú platiť. Olej len na suchú pokožku? Nie, pokojne aj na mastnú. Pena iba na zmiešanú pleť? Už dávno nie. Nebojte sa vyskúšať nový druh umývacích prípravkov určených na váš typ pokožky. Stačí čítať etikety a skúšať to, čo vám najviac vyhovuje.

Pokiaľ po umytí tváre cítite výrazné pnutie a nepríjemný pocit vysušenia, poobzerajte sa po hustejšom výživnejšom prípravku s obsahom blahodárnych olejov. Kvôli vyrážkam nemusíte siahnuť hneď po najsilnejšom produkte s vysokou koncentráciou alkoholu, jemnejšie odličovače rešpektujúce prirodzený ochranný filter vašej pleti odvedú lepšiu prácu.

3. Zabudnite na detské obrúsky a umyte si ruky
Mnoho žien používa na odlíčenie vlhčené obrúsky. Tie detské avšak make-up dôkladne nerozpustia. Detské obrúsky sú síce jemné k pleti, ale nevedia si poradiť s líčidlami, na to nie sú uspôsobené. Špeciálne obrúsky na odlíčenie sú skvelá vec na cestovanie, ale v kúpeľni radšej majte poriadny odličovač vo fľaštičke. Odličovacie obrúsky si nechajte na skutočný prípad núdze. Pred tým, než začnete na tvár aplikovať akýkoľvek liek, si najprv dôkladne umyte ruky. Prsty a dlane zbavte baktérií a nečistoty, ktoré by ste počas očisty ľahko preniesli na tvár.





4. Kombinujte prípravky pre lepšie výsledky
Z očisty tváre si urobte príjemný rituál, ktorý zanechá pokožku čistú, jemnú a bez známok podráždenia a dehydratácie. K tomu vám pomôže správny odličovač a tiež jeho správne použitie. Pokožku máte čistú, ak na vatovom tampóniku už nevidíte ani náznak farby a iných nečistôt.

Pokojne kombinujte dva druhy prípravkov, najmä ak nosíte dlhotrvajúce a vodeodolné líčidlá. Tie odstráňte hustejším odličovačom s obsahom olejov a následne pokožku dočistite jemnou micelárnou vodou, penou alebo gélom. Kombinácia mlieka či oleja v prvej fáze a gélu alebo peny vo fáze druhej skvele funguje a zároveň pleť nepreťažuje. Zbaví povrch pleti všetkých nečistôt, bez ohľadu na to, či sú rozpustné v tukoch či vo vode. Na pokožke totiž nájdete oba druhy, preto sa kombinovanie dvoch druhov odličovačov výborne osvedčuje.

5. Dajte si na čas a masírujte
Či už používate prípravky s vodou alebo bez, venujte čisteniu dostatok času. Mlieko, balzam, olej, gél či penu vmasírujte do pokožky, zvýšite ich účinnosť a masáž bruškami prstov prekrví pokožku a pripraví ju na ďalšiu starostlivosť. Dobre prekrvená pleť dobre vyzerá aj funguje, ľahšie prijíma výživné látky, získava lepší odtieň a drobné vrásky miznú. Pozor však na agresívne drhnutie pokožky. Ak vám špirála či linky idú zle odstrániť, namočte vatový tampón do vybraného prípravku, pritlačte len na oči, nechajte chvíľku pôsobiť a až potom jemne zotrite jedným pohybom.

6. Odličovač vyberajte podľa aktuálneho stavu pleti
Správny odličovací prípravok by mal byť dostatočne silný, aby odstránil všetky nečistoty z pleti a zároveň dostatočne jemný, aby ju nepodráždili. Nechcete sa totiž pripraviť o prirodzenú ochrannú bariéru. Ak potrebujete dočistiť pleť tonikom a na vatovom tampóniku stále zostávajú stopy po make-upe a prachu, potom je najvyšší čas vymeniť odličovací produkt za účinnejší. Tiež počas roka pleť často potrebuje iný druh čistiaceho prípravku podľa aktuálneho stavu a potrieb pokožky.

7. Balzam vyčistí naozaj dôkladne a zároveň šetrne
Odličovacie balzamy pokožku skvele odličujú vrátane vodeodolných líčidiel a zároveň ju rozmaznávajú vďaka vysokému obsahu jemných olejov a výživných látok. Rýchlo a delikátne odstránia make-up, slnečné filtre, pot, prach aj prebytočný maz, bez toho, aby pokožke narušili ochrannú bariéru.

Stačí naniesť malé množstvo balzamu do dlaní, zahriať ho a postupne ním masírovať pokožku. Zotrite ho najlepšie jemným látkovým obrúskom namočeným v teplej vode. Ten priložte na tvár na pár sekúnd pre uvoľnenie esenciálnych olejov a otvorenie pórov. Tento proces zopakujte dvakrát až trikrát. Tvár nakoniec opláchnite studenou vodou. Keďže sa na pleť dostávajú oleje aj voda, žiadne ďalšie prípravky na umývanie nebudete potrebovať.


  
8. Olej odlíči aj vodeodolné líčidlá
Pleťové oleje sa v poslednej dobe tešia veľkej obľube. Na trhu nájdete tiež množstvo odličovacích olejov, ktoré si poradia so všetkými líčidlami vrátane vodeodolných, ľahko pokožku zbavia všetkej špiny a prachu. Podľa jednotlivých druhov sa hodí pre všetky typy pleti vrátane mastnej, záleží na zložení. K pleti sa správajú jemne, nepresušujú ju a nenarušujú kožný ochranný film. Preto sa teší veľkej obľube u profesionálnych vizážistov.

Olej naneste do dlaní, trením ho zahrejte a potom naneste krúživými pohybmi na tvár, krk a dekolt. Pokožku aspoň minútu masírujte. Následne dlane namočte do teplej vody a proces zopakujte, kým sa odličovací olej nepremení na mliečnu emulziu. Tvár nakoniec opláchnite teplou vodou. Ak sa rozhodnete olej odstrániť z pleti bez použitia vody, príde druhý krok v podobe odličovača, ktorý odstráni nečistoty rozpustné vo vode.

9. Jemné odličovacie mlieko pre upokojenie pleti
Odličovacie mlieka neodmysliteľne patria k starostlivosti o pleť po dlhé desaťročia. Ich popularita v poslednej dobe klesla na úkor olejov, gélov a balzamov, ale napriek tomu majú svoje nezastupiteľné miesto. Vďaka ľahkému krémovému zloženiu sú dobre prijímané suchou a citlivou pokožkou. Často obsahujú upokojujúce zložky zamedzujúce začervenanie, pnutie a vysušovanie pokožky.

Rovnako ako dve predchádzajúce textúry aj mlieko výborne odličuje a odstraňuje všetky nečistoty a líčidlá. Jeho zloženie je však o poznanie ľahšie ako pri balzame či oleji. Naneste ho na suchú tvár pomocou prstov či vatového tampónu a jemne ním masírujte pokožku. Mlieko následne odstráňte suchým obrúskom. Pre dôkladnejšiu očistu tváre následne použite micelárnu vodu, penu alebo gél na odstránenie všetkých nečistôt rozpustných vo vode.

10. Odličovacia pena zároveň osvieži
Ľahká textúra čistiacej peny zanecháva pocit čistoty a sviežosti, preto ju najradšej používajú ženy so zmiešanou až mastnou pokožkou. Ďalším benefitom je malé množstvo, ktoré potrebujete na jedno odlíčenie. Jedna fľaštička vám tak vydrží pomerne dlho. Pri ich nákupe si dajte pozor na ich zloženie, aby neobsahovali množstvo vysušujúcich látok a klasické mydlo. Pre najlepšie výsledky penu používajte ráno a večer po použití odličovacieho balzamu, oleja či mlieka.



11. Nebojte sa kefiek
Malé množstvo peny aplikujte na vlhkú pokožku, vmasírujte ju bruškami prstov. Ak máte elektrickú čistiacu kefku, použite ju pre dôkladné vyčistenie pórov. Pleťové kefky sa dobre používajú v kombinácii s odličovacou penou. Odličovač poriadne opláchnite vlažnou vodou.

12. Micelárna voda pre dôkladné a rýchle odlíčenie
Micelárne vody zažívajú veľký boom. Dôvodom ich popularity je šetrnosť voči pleti, ľahko a rýchlo sa používajú, nepotrebujete pokožku oplachovať vodou a pritom prinášajú pocit príjemnej sviežosti. Vedia si poradiť is vodeodolným make-upom, len počítajte, že spotrebujete viac produktu ako pri olejoch či balzamoch. Jemné zloženie sa hodí aj pre citlivú pokožku. Na trhu nájdete aj varianty pre mastnú a problematickú pleť.

Vďaka svojmu zloženiu vie micelárna voda odlíčiť úplne všetko. Jej použitie je veľmi jednoduché. Namočte vatový tampón do micelárnej vody a krúživými pohybmi odličujte. Použite toľko tampónov, kým nebudú úplne čisté bez stôp líčidiel a nečistôt. Tvár už vodou neoplachujte.

13. Čistiaci gél dôkladne odstráni prebytočný kožný maz
Čistiace pleťové gély sú na trhu zastúpené vo veľkej miere. Najčastejšie sa hodia pre normálnu, zmiešanú a mastnú pokožku, nájdete však aj veľmi jemné prípravky, ktoré dobre znáša aj suchá a atopická pleť. Vyberajte si zloženie bez mydla, predídete podráždeniu pokožky. Malé množstvo čistiaceho gélu naneste na vlhkú pokožku, krúživými pohybmi ju počas umývania masírujte a následne všetko dôkladne opláchnite vlažnou vodou. Gély sa rovnako ako peny hodia pre použitie s elektrickou čistiacou kefkou na tvár.

14. Pleťové mydlo nemusí byť tabu
V malej miere nájdete na pultoch obchodov aj pleťové mydlá a umývacie kocky. Nie sú tak populárne ako tekuté odličovacie prípravky a nehodia sa pre každú pokožku, pretože ju dosť často vysušujú. Tuhé umývacie kocky dôkladne kožu čistia od prachu aj kožného mazu, avšak na druhej strane môžu pri nesprávnom použití narušiť ochrannú bariéru. Hľadajte medzi kvalitnými značkami a starostlivo čítajte etikety, či je vybraná umývacia kocka vhodná pre váš typ pokožky.

Jemná pleťová mydla tvorí viac, či menej bohatú penu a dobre sa používajú v kombinácii s kefkou. Penu nechávajte na pokožke pôsobiť kratšiu dobu než ostatné odličovacie prípravky a nezabudnite pleť následne naozaj dôkladne hydratovať.

15. Multiaktívne odličovacie prípravky šetria čas
Nezanedbateľnou kategóriou odličovacích prípravkov tvorí multiaktívna kozmetika, ktorá v sebe kombinuje niekoľko produktov. V jednom kroku zvládnete umývanie i tonizáciu pokožky. Vďaka obsahu hydratačných zložiek pokožku nevysušujú a nedráždia pleť. Hodia sa tiež na cestovanie, pretože vám ušetria miesto v kufri. Tento typ odličovacích prípravkov sa vo väčšine prípadov používa rovnako ako odličovacie mlieko či micelárna voda. K jeho odstráneniu z pokožky nepotrebujete vodu. Aj tu ale existujú výnimky, ktoré vodu vyžadujú.

Cindy Kerberová, idnes.cz

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:07