StoryEditor

Investície do nehnuteľností v Európe rástli

25.02.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Za celý rok 2006 dosiahli medzinárodné investície do nehnuteľností v Európe 180 miliárd eur, čo je medziročný nárast o 33 miliárd.
V poslednom štvrťroku bola hlavným cieľom medzinárodných investícií Veľká Británia s viac ako 34-percentným podielom. Nasledovalo Nemecko s 21 a Francúzsko s 13 percentami. Aktívni boli v Európe aj americkí a austrálski investori. Američania nakupovali vo väčšej miere na nemeckom trhu, kde minuli 2,6 miliardy eur. V minulom roku rástli v Európe prenájmy najrýchlejšie za posledných päť rokov, a to vďaka pokračujúcemu oživeniu hlavných európskych ekonomík a stabilnému rastu obchodu. Poradenská spoločnosť z oblasti realít DTZ predpokladá, že dopravný trh v Londýne a Helsinkách zaznamená do roku 2010 najsilnejší rast v dôsledku dopytu po kvalitných priestoroch v týchto prístavných mestách. V strednej a vo východnej Európe veľké firmy čoraz viac investujú, avšak nájomníci sa začínajú zaujímať o regionálne mestá. V Poľsku sa presadzuje Poznaň, Lodž a Vratislav. V Českej republike Praha čelí konkurencii Brna a Plzne. Trh s kancelárskymi priestormi v Európe odráža zlepšenie ekonomickej aktivity na trhu práce. V tomto roku by mala rásť cena prenájmov najmä v londýnskom West Ende, Madride, Dubline, Moskve a Osle. V prvom štvrťroku by mali transakcie na trhu s nehnuteľnosťami prekročiť 50 miliárd eur.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 13:52